Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Prodaju se na našem tržištu – Ova mlijeka su pozitivna na aflatoksin M1 i hloramfenikol

Nemojte propustiti

Veterinarski inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove su od 13. do 22. februara uzeli uzorke mlijeka različitih proizvođača, kao i sirovog mlijeka koje se doprema za mljekaru “Milkos”. Ukupno 56 uzoraka testirano je na aflatoksin M1 i hloramfenikol u laboratoriju Veterinarske stanice Sarajevo, prenosi Fena.

mlijeko-proizvodAnalizom je utvrđeno da je na aflatoksin M1 bilo pozitivno šest uzoraka mlijeka različitih proizvođača, dok su testiranja na hloramfenikol dala negativan rezultat.

Upravo se čita:  Stiže nagla promjena vremena: Sunčano jutro zamijenit će poslijepodnevni pljuskovi

VEZANO: Stvarni rezultati analiza mlijeka su gori nego što je iko mislio: “Zabranio sam djeci da ga piju”!?

Među njima su dva mlijeka hrvatskih proizvođača: “Vindijino” sa 1,5 posto mliječne masti i rokom trajanja do 18. maja 2013. godine i trajno mlijeko “Vita” koje proizvodi “Meggle Hrvatska” i čiji je rok trajanja do 22. maja ove godine.

Upravo se čita:  U BiH će uskoro biti podijeljeno 140 miliona KM pomoći: Evo ko ima pravo i koliko može dobiti novca

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje.

Pojačana koncentracija otrova iz plijesni pronađena je i mlijeku “Dar prirode” mljekare iz Tuzle te u dva mlijeka kojega je preradila mljekara “Meggle BiH”, dok je u jednom uzorku mljekare “Inmer” iz Gradačca prisutnost aflatoksina bila neznatna.

Analizirano je i 16 uzoraka sirovog mlijeka koje se doprema na predaju u sarajevsku mljekaru “Milkos”, a njih četiri sadržavali su pojačanu koncentraciju aflatoskina.

Upravo se čita:  Premijer Nikšić razgovarao sa gradonačelnikom BIhaća o prevenciji i sanaciji šteta od poplava

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje, a privremeno je bio zabranjen i otkup sirovog mlijeka sa farmi na kojima se koristila stočna hrana koja je izvor zagađenja aflatoksinom.

(Agencije)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo