Petak, 1 ožujka, 2024

Prodavači stare zalihe cigareta moraju prodavati po staroj cijeni

Preporučeno

S obzirom na to da su neke cigarete u BiH poskupjele, zalihe sa starim poreznim markicama moraju biti prodavane po starim cijenama, dakle onima koje su i označene na markicama, sve dok se ne pojave cigarete s novim markicama i novim cijenama, rekao je danas u izjavi za Agenciju Fena glasnogovornikUprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Ratko Kovačević.

Ilustracija
Ilustracija

On je to kazao u kontekstu poskupljenja određenih vrsta cigareta nakon što su u prethodnom periodu tri obveznika ( Philip Morris, NELT i TDR) dostavila UIO zahtjev za promjenu cijena cigareta.

Kovačević je, također, podsjetio da proizvođači i distributeri mogu u bilo koje doba godine povećati cijenu duhanskih prerađevina, s tim što u novoj cijeni moraju biti uračunati svi porezi koji se plaćaju državi.

On je rekao da će od 2014. doći će do sigurnog poskupljenja i ostalih cigareta, jer se minimalna trošarina povećava.

Prema Kovačevićevim navodima, Bosna i Hercegovina bi trebalo da postepeno povećava visinu akcize na duhanske prerađevine u periodu 2009. – 2014. godina, kako bi dostigla nivo od 64 eura za 1.000 komada cigareta (odnosno minimalnu akcizu u iznosu od 2,60 KM po paklici cigareta), do 2014. godine, kako je bilo i utvrđeno akciznom politikom EU u momentu usvajanja Zakona o akcizama u BiH u toku 2009. godine.

U međuvremenu EU je minimalnu akcizu povećala na 90 eura za 1.000 komada cigareta (odnosno na 3,60 KM po paklici cigareta), pa je za pretpostaviti da će BiH morati i nakon 2014. godine nastaviti povećavati akcizu na cigarete kako bi dostigli nivo minimalne akcize u EU.

U prethodnom periodu tri obveznika su dostavila UIO zahtjev za promjenu cijena cigareta.

Kompanija Philip Morris BH d.o.o. dostavila je krajem aprila specifikaciju duvanskih prerađevina za koje je formirala nove cijene.

To su: Marlboro (Red Upgrade) i Marlboro (Gold orginal), čija nova cijena iznosi 3,90 KM po paklici, te Marlboro Core Flavor, Marlboro Gold Touch i Marlboro Gold Fine Touch, čija cijena je povećana na 3,70 KM. Cigarete Chesterfild Blue i Red su dobile novu maloprodajnu cijjenu od 3,00 KM po paklici.

Kompanija NELT d.o.o. je početkom aprila dostavila zahtjev za povećanje cijena cigareta LD Red, LD Blue i LD Silver sa 2,60 na 2,70 KM po paklici.

Kompanija TDR d.o.o. Sarajevo je dostavila krajem maja zahtjev za promjenu cijena cigareta, Walter Wolf, Walter Wolf White, Walter Wolf White 100s i Waler Wolf Gold 100s, čija cijena je povećana sa 3,20 KM na 3,30 KM.

(Fena)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas