Nedjelja, 24 rujna, 2023

Profesor Bajtal: Ovdašnjem političkom siledžiji tlo izmiče ispod nogu

Preporučeno

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

Profesor i analitičar Esad Bajtal osvrnuo se na dešavanja u Ukrajini i refleksije na Zapadni Balkan, odnosno Bosnu i Hercegovinu, te poziciju političkih aktera, prije svih lidera SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

– Ovdašnjem političkom siledžiji, i njegovom siledžijstvu, tlo izmiče ispod nogu. Nezaustavljivo klizi. Dodik je danas u krajnje nezavidnoj situaciji. Ovo je njegova gubitnička 1943. Ni Čoviću nije baš veselo – napisao je Bajtal na Facebooku.

Upravo se čita:  Žestok govor Komšića na Vlašiću: Ne dozvoljavam da misle da sam glupi Bosanac. Neću da razgovaram ni sa kim ko je prešao crvenu liniju

Dodaje da se krvavom ruskom agresijom na državu, djecu i žene Ukrajine svijet preko noći promijenio.

– Orban i Mađarska okrenuli ćurak. Milanović, svojom voljom ili ne, potpuno obrnuo svoju priču o BiH. Srbija nevoljno osudila agresiju na Ukrajinu. Vučić doslovno cvili, kuka, pravda se. Shvatio, konačno, koliko je sati. Cijeli demokratski svijet na jednoj – siledžijska, putinovska Rusija na drugoj strani – navodi Bajtal.

Upravo se čita:  Izetbegović se oglasio o hapšenju Zildžića: Nije trebao to raditi

Dodaje da je “Dodik potpuno zbunjen i vidno sluđen”.

– U bezizlazu, krajnje nervozan, prgav, napušta sjednicu Predsjedništva. Skupio novinare i po običaju širi očigledne neistine. Izmišlja. Koprca se u vlastitim kučinama. Telefonira Lavrovu, tražeći sebi spasa. A ovaj ga gura u avanturu mogućih incidenata i snova o neredima kojim bi se, eventualno, održao u sedlu – piše dalje.

Upravo se čita:  Advokat Adamović odgovorio: Evo kada će Dodik prvi put sjesti na optuženičku klupu

Bajtal smatra kako je jasno da bi Dodiku odgovarali samo haos i rat.

– Njemu, Lavrovu i Putinu. I nikom više. Ni Rusima, ni Srbima. Normalan svijet i normalni ljudi žele mir. Samo to. I ništa više – zaključuje Bajtal.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo