Utorak, 16 srpnja, 2024

Profesor Domazet objasnio Schmidtu zamke Vučićevog poštivanja teritorijalnog integriteta BiH

Preporučeno

- Vučić nikada nije dao podršku suverenitetu BiH, on konstantno ističe podršku teritorijalnom integritetu BiH, što znači da je tretira kao teritoriju, ali ne i kao državu koja nad tom teritorijom ostvaruje puni suverenitet.

Ekonomski stručnjak Anto Domazet na svom Facebook profilu komentirao je susret visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je održan u četvrtak, 4. aprila, u Beogradu. Njegovu objavu na ovoj društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“Gdje ste to čuli, gospodine Schmidt?

Dobar i otvoren razgovor sa predsjednikom Vučićem. Razgovarali smo o svim aktuelnim temama u Bosni i Hercegovini sa akcentom na RS. Cijenim konstantnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH predsjednika Vučića”, kazao je visoki predstavnik Christian Schmidt nakon razgovora sa predsjednikom Vučićem 4.4.2024. u Beogradu.

Upravo se čita:  Milorad Dodik i Dragan Čović Čović i Dodik pružili podršku Trumpu

Nevjerojatna naivnost Visokog predstavnika. Vučić nikada nije dao podršku suverenitetu BiH, on konstantno ističe podršku teritorijalnom integritetu BiH, što znači da je tretira kao teritoriju, ali ne i kao državu koja nad tom teritorijom ostvaruje puni suverenitet. To nije slučajno jer Vučić drži da suverenitet u BiH treba da imaju entiteti i nešto skrivenije, poneka država iz susjedstva.

Upravo se čita:  State Department upozorava na sankcije za sve koji posluju sa firmama sa crne liste

Dajte nam neki dokaz da nismo u pravu.

Umjesto da energično tražite poštovanje suvereniteta BiH, vi povlađujete licemjernim političarima i ohrabrujete ih u svom destruktivnom djelovanju na osovini Republika Srbija – Republika Srpska.

PS. Nakon ove moje objave pročitao sam na portalu raport.ba izjavu Vučića sa istog tog sastanka: “Naglasio sam da se Srbija snažno zalaže za dobrosusjedske odnose, saradnju i stabilnost, kao i poštovanje međunarodnog javnog prava, koji su neophodni preduslov za svaki dalji ekonomski i društveni napredak. Ponovio sam našu nedvosmislenu podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu, kojim se ujedno poštuju i teritorijalni integriteti BiH i Republike Srpske u okviru BiH”.

Upravo se čita:  General Wesley Clark za CNN o planu Aleksandra Vučića: Želi razbiti BiH i stvoriti “veliku Srbiju”

Dakle, opet samo teritorijalni integritet, a ni riječi o suverenitetu BiH”, napisao je Anto Domazet.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas