Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Profesor Vedran Zubić detaljnije objasnio jutrošnji jak zemljotres na granici BiH i Crne Gore

Preporučeno

Govoreći o jačini i dubini zemljotresa, Zubić je kazao da podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić).

Nakon što je Crnu Goru pogodio zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihteru, a koji se osjetio i u BiH, oglasio se profesor geografije iz Sarajeva Vedran Zubić.

On je podsjetio da se jak zemljotres dogodio jutros oko četiri sata blizu granične zone BiH i Crne Gore.

“Najviša planina BiH, Maglić, nalazi se upravo na granici država. Treba napomenuti da je najviša tačka Maglića sa crnogorske strane (Veliki Vitao 2.397 metara). Upravo u toj zoni je registriran potres”, kaže Zubić.

Govoreći o jačini i dubini zemljotresa, Zubić je kazao da podaci ukazuju da se radi o plitkom zemljotresu čiji je epicentar 20 km sjeverozapadno od Plužina, a to je upravo zona subdukcije vanjskih Dinarida (Maglić).

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

“Generalni uzročnik svih potresa je aktivnost Jadranske mikroploče koja se podvlači pod ovaj dio Evrope. Ona je kriva za subdukciju, rast planina, ali i trusne aktivnosti. Vanjski Dinaridi, a to je regija koja ide u BiH južno od crte Grmeč – Zelengora i nastavlja dalje na istok, je zona navlake planinskih masiva. Između Golije i Durmitora je smještena dolina Pive koja skupa sa Tarom pravi Drinu. Upravo tu su u rasjednoj zoni smještene Plužine, mjesto epicentra jutrošnjeg potresa. Ovo mjesto je veoma seizmički aktivno pa je 2013. godine ovdje zabilježen potres od 4,2 stepena”, objašnjava Zubić.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

Zemljotres ove jačine je, dodaje, iznimno jak za osjećaj, ali ne tako jak u razmjerama “svjetskih jačina”.

“Bar, grad u Crnoj Gori je prije pola stoljeća doživio seizmičku katastrofu. I Crna Gora je tektonski aktivna i političke granice nemaju veze sa zemljotresima. Ovo je regija dodira dvije geološke i tektonske mase. Osim spomenutih vanjskih Dinarida mezozojske starosti sjevernije je regija pračanskog paleozoika. Taj dodir različitiih petroloških segmenata izaziva vječnu mogućnost seizmičke aktivnosti”, ističe Zubić.

Upravo se čita:  U koje države građani BiH mogu ući sa ličnom kartom? Ako vam ističe pasoš, dobro je znati ovo!

Regija je kraškog rastresitog prostora, a Zubić dalje navodi da ovakvi zemljotresi destabiliziraju površinu krečnjaka te su mogući brojni odroni i ostali padinsko-gravitacijski elementi koji mogu napraviti više štete od samog potresa.

“Ono što se svi nadamo je da nema žrtava što je najvažnije u ovom trenutku. Valjda će tako i ostati. Reverzibilni trusovi se mogu javiti, a svakako ovih desetak sekundi nije bilo prijatno”, zaključuje Zubić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Planirate vikend provesti na moru: Ovo su manje poznati granični prijelazi gdje su zadržavanja minimalna

Mnogi stanovnici juga Hercegovine žele poslije radnog dana ili za vikend ”skoknuti” na Jadransko more ”na dan”. U prosjeku...

Još vijesti za vas