Srijeda, 17 srpnja, 2024

Profesor Vedran Zubić objasnio zašto su zemljotresi česti u BiH

Preporučeno

- Ako je zemljotres ove jačine, onda je preporuka da se bude ili ispod štoka, po mogućnosti nekog normalnog zida, ili ispod nekih širokih klupa.

Vedran Zubić, sarajevski profesor geografije, oglasio se na TikToku, gdje je podijelio svoje viđenje zemljotresa u Sarajevu.

Kako je objavio na ovoj društvenoj mreži, Vedran Zubić smatra da je očekivana tektonska aktivnost u ovom prostoru BiH.

– U suštini, radi se o zoni koja može i koja uvijek ima hipotezu očekivanog zemljotresa. Generalno, BiH se nalazi u drugoj najaktivnijoj euroazijskoj tektonskoj zoni. Možemo konstatirati da je ovo zemljotres srednje jačine. Ono što je interesantno je da se nalazio na dubini od samo šest kilometara, te ga računamo kao plitki zemljotres. Kada pogledate reljefnu kartu Bosne i Hercegovine, to je zapravo prostor koji se nalazi blago zapadno od Ozren planine. Geotektonsi, na dodiru tri različite zone, kada govorite o ovom dijelu BiH, objasnio je, te nastavio:

Upravo se čita:  Detalji drame na Grbavici: Stanari postavili deke zbog djeteta (2) koje je bilo na prozoru stana na 6. spratu, nikome nije jasno gdje je otišla majka

– Radi se o tektonski različitim elementima koji su permanentno pod zonom međusobnog dodira i kontrakcije, te izazivaju povremene trusne aktivnosti. Tu se ustvari nalazi jedan duboki rascjep, ali isto tako i navažna zona prvog reda koja se otprilike poklapa negdje sa zonom kretanja od Zenice ka Sarajevu i dalje ka jugoistoku prema Foči. Upravo taj dodir tektonskih zona omogućava jaku tektonsku aktivnost. Iako je ovaj zemljotres bio relativno jak za stanovnike, oni koji su bili vani potencijalno ga nisu ni osjetili.

Kako je dalje pojasnio, važno je znati neke stvari kada se radi o zemljotresima, odnosno kako se ponašati kada potres pogodi prostor u kojem se nalazite.

Upravo se čita:  U Mostaru izmjereno blizu 50 stepeni u hladu, građani spas od vrućina traže u rijekama i bazenima

– U okviru potresa veoma je bitno znati da se mora ili treba napustiti objekat u kojem se nalazimo, te da je to najvažnije. Moramo se skloniti ispod bilo kakvih elemenata koji mogu pasti na nas, te da smo daleko od nekog stakla. Dakle, bježati iz bilo kakvog oblika tržnog centra ili neke zone prozora koji potencijalno mogu biti blizu nas.

Ako je zemljotres ove jačine, onda je preporuka da se bude ili ispod štoka, po mogućnosti nekog normalnog zida, ili ispod nekih širokih klupa. Ako ste vani, ostanite tu gdje jeste, a ako ste u automobilu, onda izađite iz vozila te odmah lezite pored njega kako bi on pretrpio prvi udar potencijalnog pada nekog stuba ili semafora na vaš automobil. U suštini, ovo je bio plitak zemljotres. Ne može se i ne treba se očekivati ništa sekundarno što bi moglo ponovo ugroziti stanovnike ovog geografskog prostora, ali obzirno da je ovaj prostor gusto naseljen u BiH, kada se dogodi nešto da je epicentar relativno blizu Sarajeva, onda naravno svi se nađemo u problemu, naveo je, te nastavio:

Upravo se čita:  INZ: Prijete nam sunčanica i toplotni udar, koje su razlike, kako ih prevenirati

– Ovo je nešto što je normalna tektonska aktivnost i 4.2 Richtera nije neki zemljotres koji bi trebao izazvati veće materijalne štete, te, najvažnije, nemamo ljudskih žrtava ili povrijeđenih osoba.

@vedranzubicofficial

Zemljotres u Sarajevu!

♬ original sound – vedranzubicofficial

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Završeno probijanje najdužeg tunela: “Od Sarajeva do Save 2026. godine potpuno spojen koridor Vc”

Povodom završetka probijanja tunela Golubinja trenutno najdužeg cestovnog tunela koji se gradi u BiH u sklopu dionice autoceste na...

Još vijesti za vas