Srijeda, 17 srpnja, 2024

Profesori na fakultetu za prolaznu ocjenu primali novac, ali i prase, janje, gume…

Preporučeno

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku USKOK provodi veliku antikorupcijsku aferu nazvanu Indeks 2, a prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, podmićivani profesori za prolazne ocjene najmanje su primali novac.

ekonomski-osijekU velikoj akciji 5. aprila privedene su 39 osobe osumnjičene za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje te zloupotrebu položaja i ovlasti, a na listi koristi koju su stekli nalaze se i nove automobilske gume, po jedno prase i janje, skupo alkoholno piće, novčani dar od 1.000 eura, novčani dar od 1.800 kuna, prijepis naučnih radova i slučajevi neimovinske koristi.

Upravo se čita:  Duge kolone vozila na više graničnih prelaza, posebno ka jugu: Očekuju su gužve na cestama u BiH

Najčešće spominjano ime je ime profesora Gorana Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva kaznenih djela. U jednom slučaju od studentice je za obećanu dvojku primio prase i janje, a u drugom nove automobilske gume. U jednom navratu mu je obećano 1.000 eura ako sa za sada nepoznatim profesorom dogovori prolaznu ocjenu iz jednog ispita.

Upravo se čita:  Detalji stravičnog slučaja šokirali region: Otac mu stopala i dlanove stavljao na vrele ringle, petogodišnji dječak jedva preživio mučenje

U više navrata Marjanović je, piše Jutarnji list, od studenta tražio da mu kupi iPhone 4, ali nije poznato da li je ovaj uređaj i dobio. Prije početka odbrane diplomskog rada od jednog studenta je tražio skupo alkoholno piće i druge poklone, što je nakon odbrane rada i dobio.

Osumnjičeni profesori su mito primali uglavnom preko posrednika, ali su im nekada i sami studenti prilazili i nudili mito za prolazne ocjene, na šta su oni pristajali. Dešavalo se da dvojke studentima budu upisivane i onda kad predaju prazan test, ali i kad uopće ne izađu na ispit.

Upravo se čita:  Nakon 34 sata borbe vatrogasci ugasili požar kod Mostara

Izvor: Klix

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Stan u Goraždu izgorio zbog upaljenje klime: “Šteta je ogromna”

Požar koji je u popodnevnim satima izbio u stanu u ulici Prve slavne višegradske brigade u Goraždu, uspješno je...

Još vijesti za vas