Srijeda, 21 veljače, 2024

Profesorica čiji su učenici poslali nacistički pozdrav: Zar je sramota biti domoljub?

Autor:Index.hr

Preporučeno

– Ovo je smijurija, čista smijurija. Niko nije napisao da su to izvanredna djeca, najbolji u svojoj generaciji u našoj školi. Od 19 učenika imam pet odličnih, deset vrlo dobrih i četiri dobra učenika. Veliki trud je uložen u njihovo školovanje, imam i s roditeljima izvanrednu suradnju. Imaju se pravo djeca veseliti – rekla je.

Ispada da moji učenici ne smiju reći da su spremni, a oni jesu spremni, i to za norijadu, za završni ispit, rekla je za Index Nives Romanjek, profesorica hrvatskog jezika u Industrijsko-obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu, koja je na svom Facebooku objavila fotografiju maturanata koji s beretkama na glavi drže desnice u zraku u znaku nacističkog pozdrava.

Budući CNC operateri imaju crne majice na kojima piše “Za norijadu spremni”, ali i maskirne hlače. Na fotografiji je i Romanjek dok ih sa smješkom gleda sa strane također u kombinaciji crne majice s natpisom i maskirnih hlača.

Upravo se čita:  Srbija dobila novo oružje od Putina, Vučić: Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan

– Komentari su zlonamjerni i naslovi isto. Moja djeca uopće ne govore o politici, niti sam im ikad spominjala politiku. Pa domoljublje je utkano u domaćoj književnosti. Učila sam ih da budu tolerantni, da budu dobri prema svakom čovjeku. Ovo je smijurija, čista smijurija. Niko nije napisao da su to izvanredna djeca, najbolji u svojoj generaciji u našoj školi. Od 19 učenika imam pet odličnih, deset vrlo dobrih i četiri dobra učenika. Veliki trud je uložen u njihovo školovanje, imam i s roditeljima izvanrednu suradnju. Imaju se pravo djeca veseliti – rekla je.

Na primjedbu novinara Index.hr da je primjetna aluzija na pozdrav “za dom spremni”, odgovorila je da nije istina.

– Nikakve aluzije nije bilo. Oni su jeli sendviče, došla je osoba koja ih je htjela poslikati, bili su kod mene sve vrijeme u učionici, a ja sam im donijela kolače i sokiće. Bilo im je vruće, niko nije bio pijan. Ali bili su nešto pokunjeni pred to slikavanje. I ta osoba ih je pitala koliko ste sretni. A oni su viknuli: “Do neba smo sretni”. I to vam je to. To je bio zadnji trenutak u njihovoj učionici. Djeca nisu zaslužila da ih se pribija na križ – dodala je.

Upravo se čita:  Nije na granici prijavila 1,2 kilograma nakita u vrijednosti od 42.000 eura pa joj carina sve trajno oduzela uz novčanu kaznu!

Novinari Indexa skrenuli su joj pažnju kako su na njenom Facebooku pronašli objavu gdje piše “ZDS” (za dom spremni op.a.), ali i druge ispade te vrste.

– To je bilo 2015. godine, ljudi izvlače to sad. Zašto ne napišu da sam imala 38 kila, a sad imam duplo? Zašto to ne napišu? Ne znam šta da kažem. Nikad nisam djeci govorila o politici, niti o stavovima, oni imaju pravo na vlastito mišljenje, oni ga formiraju u svojim porodicama. Ko sam ja? Samo osoba zadužena za školovanje, da budu živi i zdravi. Uostalom, to sam onda napisala iz revolta. Jednog svog revolta – izjavila je.

Upravo se čita:  Policiji predao arsenal oružja: Donio puške, bombe, mine, kapsile i 1.734 metka

No kako je onda povezala crne majice na kojima piše “Za norijadu spremni” i poziranje s desnicom u zraku s “domoljubljem u hrvatskoj književnosti”.

Sporna fotografija

– Uzmite Kranjčevića, Matoša, Nazora, Krležu. Svi su voljeli svoju domovinu. Ako nećemo djecu podučavati svom materinskom jeziku, onda nećemo ništa. Moj zadatak je da ih podučavam materinskom jeziku. Da znaju pisati. To sam radila. Ispravljala njihove greške – rekla je.

Na opasku novinara da domoljublje iz književnosti nije ono na šta upućuje fotografija koju je objavila na društvenoj mreži odgovoerila je pitanjem – “zar je sramota biti domoljub?”

– Zar je to sramota? Ja ne prodajem drogu. Ne prodajem oružje. Podučavam prema nastavnom kurikulumu. Meni je u programu hrvatska književnost – rekla je.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas