Subota, 20 srpnja, 2024

Promijenjene table s nazivima ulica u Srebrenici: Ulica Maršala Tita i zvanično Ulica Republike Srpske

Autor:N1

Preporučeno

U izboru novih imena nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

Skupština opštine Srebrenica je 15. aprila donijela odluku o promjeni naziva ulica u tom gradu i selu Skelani, u srebreničkoj opštini. Danas je ta odluka i realizovana.

Tako Ulica Maršala Tita sada nosi naziv Ulica Republike Srpske, a Trg Mihajla Bjelakovića, imenovan po partizanskom heroju koji je poginuo u borbi protiv ustaša 1944. u ovom gradu, Trg Republike Srpske.

Gradski park Srebrenica preimenovan je u Park majora Koste Todorovića (pripadnik Zlatiborskog dobrovoljačkog odreda tokom I Svjetskog rata, ubijen u Srebrenici 1914), a Ulicu Reufa Selmanagića Crnog u Dubrovačka ulica.

Upravo se čita:  Oprezno ako uskoro kupujete nekretninu: Evo kako građevinari u BiH varaju kupce na kvadratima

Ulica Vinogrdište mijenja ime u Preobraženjska, Ulica Milovoja Mičića mijenja ime u Gorana Zekića (bivši predsjednik Srpske demokratske stranke Srebrenica), javila je ranija RSE.

Ulica Istočnosbosanske brigade mijenja ime u Nikole Tesle, Ulica Srebreničkog odreda u ime Ive Andrića, a Trg bratstva i jedinstva mijenja ime u Trg mladosti.

Imenovane su i ulice koje do sada nisu imale naziv, pa će tako ostatak ulica nositi nazive Muse Ćazima Ćatića, Stari Grad, Crkvište, Doktora Sabita Begića, Slobodana Ilića, Doktora Desimira Mitrovića, Jereja Bobana Lazarevića, 16. januar, Gavrila Principa, Eniza Hasanovića, Mehmed-paše Sokolovića i Jezdimira Dangića.

Upravo se čita:  Mladići iz BiH napravili bazen od sijena: "Sve nas je koštalo 550 KM"

U izboru novih imena nisu učestvovali predstavnici bošnjačkog naroda, a u skupštini koja je nadležna za davanje naziva ulica, trgova i dijelova naseljenih mjesta većinu imaju politički predstavnici Srba.

Većina naziva ulica u Srebrenici bila je na snazi do 1996. godine. Tada je odlukom lokalne vlasti koju su činili odbornici srpske nacionalnosti, promenila sve nazive. Šest godina kasnije, vraćeni su stari nazivi ulica odlukom nove skupštinske većine, pisao je ranije DW.

Upravo se čita:  Slučaj nestanka bebe: Vlasnica privatne klinike pala na poligrafu

Podsjetimo, krajem prošle sedmice načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić izjavio je i kako se unutar opštinskih i stranačkih tijela vode pregovori o pokretannu inicijative za promjenu naziva opštine Srebrenice.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Profesor Vedran Zubić protiv rudarenja: Njemačka ima najveće zalihe litija, ali će ugovor potpisati sa Srbijom

Olaf Scholz, njemački kancelar, dolazi u Srbiju s namjerom da ugovori rudarenje litija, što je prije dvije godine na...

Još vijesti za vas