Srijeda, 24 travnja, 2024

Promjene u tradiciji: Mladoženje u BiH preuzimaju prezime supruge

Preporučeno

Kada je riječ očekivanju za 2023. godinu, agencije još uvijek nisu objavile podatke za 2023. godinu, ali rastući trendovi sugeriraju nastavak evolucije u pogledu preuzimanja prezimena među mladencima u BiH.

Bosna i Hercegovina, društvo s duboko ukorijenjenim patrijarhalnim normama, polako svjedoči promjenama u tradiciji braka. Iako je većina brakova i dalje usidrena u konvencionalnim običajima, postoje hrabri pojedinci koji se odlučuju za korak izvan ustaljenih normi.

Analizirajući podatke entitetskih agencija za statistiku, uočavamo zanimljive trendove koji ukazuju na postepenu evoluciju u percepciji bračnih uloga.

Trendovi i brojke kroz godine pokazuju da od 2018. godine, kada su evidentirana 5.966 zaključena braka u Republici Srpskoj (RS) i 13.061 u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), pa sve do 2022. godine, primjećujemo oscilacije u broju brakova, ali i značajne promjene u pristupu preuzimanju prezimena. Iako su ovi slučajevi još uvijek rijetki, njihov broj bilježi postepen rast.

Upravo se čita:  Srbijanski stručnjaci raskrinkali Dodikov skup: Ni blizu 50 hiljada, ovo je djetinjasto

Tako je u u RS-u, 2018. godine, 18 mladoženja uzelo prezime supruge, a 12 je dodalo njeno prezime uz svoje. U FBiH su bila 12 slučajeva gdje mladoženja uzima ženino prezime. No, već 2019. godine primjećujemo porast ovakvih situacija, s 13 mladoženja u FBiH i 25 u RS-u koji su preuzeli prezime supruge.

Pandemijska 2020. godina rezultirala je smanjenjem broja sklopljenih brakova, a time i broja slučajeva gdje mladoženje preuzima ženino prezime. U FBiH su evidentirana šest takvih brakova, dok je u RS-u zabilježeno 13.

Upravo se čita:  Vratio se iz Njemačke i pokrenuo biznis: Na ranču napravio wellness centar

U 2021. godini, u RS-u, 23 mladoženja je preuzelo prezime supruge, a tri su dodala njeno prezime uz svoje. U FBiH su zaključena 11.038 brakova, pri čemu je četiri mladoženje uzelo prezime supruge, a 18 ih je dodalo to prezime uz svoje. Trend se nastavio i u 2022. godini, gdje je u RS-u 25 mladoženja preuzelo prezime supruge, a sedam je dodalo njeno prezime uz svoje, dok je u FBiH taj broj iznosio 18 i četiri, redom.

Upravo se čita:  Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH: Najstarija Derviša (87), a najmlađi petogodišnji Ensar

Kada je riječ očekivanju za 2023. godinu, agencije još uvijek nisu objavile podatke za 2023. godinu, ali rastući trendovi sugeriraju nastavak evolucije u pogledu preuzimanja prezimena među mladencima u BiH.

Iako su takvi brakovi još uvijek manjina, brojke pokazuju da se tradicionalni koncepti postupno mijenjaju. Ovi podaci pružaju uvid u promjene društvenih normi i otvaraju prostor za daljnje razmatranje evolucije bračnih običaja u Bosni i Hercegovini.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Predsjedništvo BiH bez konsenzusa o prijemu Kosova u Vijeće Evrope

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije danas postiglo konsenzus o stavu u vezi s apliciranjem Kosova za članstvo u Vijeće...

Još vijesti za vas