Subota, 10 lipnja, 2023

Pronađeni komadići meteorita nedaleko od jezera u Čerbakulu

Nemojte propustiti

Komadići meteorita pronađeni su nedaleko od zamrznutog jezera kod grada Čebarkula u ruskom regionu Čeljabinsk, gdje je i pao krajem prošle sedmice, pri čemu je povrijeđeno 1.200 ljudi, izjavili su danas ruski naučnici.

rusija-meteorViktor Grohovski sa Saveznog univerziteta “Urals” rekao je ruskim medijima da pronađeni materijal sadrži oko deset posto željeza.

“Okončali smo istraživanja i potvrđujemo da određene materije, koje je pronašla ekspedicija u oblasti oko jezerea Čebarkul imaju prirodu meteorita. Ovaj meteorit je obični kondrit, to je kameni meteorit koji sadrži oko deset posto željeza. Najvjerovatnije će dobiti ime meteoriti `Čebarkul`”, rekao je Grohovski.

Upravo se čita:  FHMZ objavio veliku prognozu: Konačno se spominju i vreli dani, biće ih veliki broj!

Oko 9.000 ljudi pomaže u operaciji raščišćavanja, ali su naučnici koncentrisali pretragu na ostatke stijene oko jezera Čebarkul, gdje je nakon udara, ostao krater širok oko šest metara.

Ruski naučnici navode da je meteor težio oko deset tona kada je ušao u Zemljinu atmosferu i kretao se brzinom oko deset kilometara po sekundi, prije nego što se raspao na oko 30 do 50 kilometara iznad Zemlje.

Upravo se čita:  Država za pet mjeseci od indirektnih poreza prikupila 4,9 milijardi KM

Međutim, američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA) saopštila je da je meteor bio širok oko 17 metara, da je težio 10.000 tona prije ulaska u atmosferu, te da je oslobodio oko 500 kilotona energije. Atomska bomba bačena na Hirošimu 1945. godine bila je jačine 12 do 15 kilotona.

Vatrene lopte primjećene su iznad Čeljabinska udaljenog oko 1.500 kilometara istočno od Moskve praćene snažnim eksplozijama.

Upravo se čita:  Dva zemljotresa pogodila Bosnu i Hercegovinu: "Jeziv zvuk, zatresla se cijela zgrada"

Ruski zvaničnici izjavili su da je meteor izazvao materijalnu štetu od oko milijardu rublji, ili 33 miliona dolara.
(Srna)

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo