Utorak, 23 travnja, 2024

Pronađeni komadići meteorita nedaleko od jezera u Čerbakulu

Preporučeno

Komadići meteorita pronađeni su nedaleko od zamrznutog jezera kod grada Čebarkula u ruskom regionu Čeljabinsk, gdje je i pao krajem prošle sedmice, pri čemu je povrijeđeno 1.200 ljudi, izjavili su danas ruski naučnici.

rusija-meteorViktor Grohovski sa Saveznog univerziteta “Urals” rekao je ruskim medijima da pronađeni materijal sadrži oko deset posto željeza.

“Okončali smo istraživanja i potvrđujemo da određene materije, koje je pronašla ekspedicija u oblasti oko jezerea Čebarkul imaju prirodu meteorita. Ovaj meteorit je obični kondrit, to je kameni meteorit koji sadrži oko deset posto željeza. Najvjerovatnije će dobiti ime meteoriti `Čebarkul`”, rekao je Grohovski.

Upravo se čita:  Transparency International o samovolji režima u RS-u: Otvara se prostor za kriminal i nekažnjavanje korupcije, a BiH se uvodi u neizvjesnost

Oko 9.000 ljudi pomaže u operaciji raščišćavanja, ali su naučnici koncentrisali pretragu na ostatke stijene oko jezera Čebarkul, gdje je nakon udara, ostao krater širok oko šest metara.

Ruski naučnici navode da je meteor težio oko deset tona kada je ušao u Zemljinu atmosferu i kretao se brzinom oko deset kilometara po sekundi, prije nego što se raspao na oko 30 do 50 kilometara iznad Zemlje.

Upravo se čita:  April je, nije januar: Ovo su jutrošnji prizori iz BiH, evo šta nas čeka narednih dana

Međutim, američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA) saopštila je da je meteor bio širok oko 17 metara, da je težio 10.000 tona prije ulaska u atmosferu, te da je oslobodio oko 500 kilotona energije. Atomska bomba bačena na Hirošimu 1945. godine bila je jačine 12 do 15 kilotona.

Vatrene lopte primjećene su iznad Čeljabinska udaljenog oko 1.500 kilometara istočno od Moskve praćene snažnim eksplozijama.

Upravo se čita:  Delegacija EU u BiH osudila negiranje genocida u Srebrenici: U Evropi nema mjesta revizionizmu i veličanju ratnih zločinaca

Ruski zvaničnici izjavili su da je meteor izazvao materijalnu štetu od oko milijardu rublji, ili 33 miliona dolara.
(Srna)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas