Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Pronađeno beživotno tijelo četvrtog planinara

Nemojte propustiti

Beživotno tijelo hrvatskog alpiniste Edvarda Retalja (52), koji je nestao u subotu u lavini na Kamešnici, pronađeno je na 75-metarskoj litici.

potraga za alpinistom lavinaRetaljevo tijelo pronašao je pas Aki danas oko 14,:50 sati, desetak minuta nakon što je reporterska ekipa “Avaza” napustili mjesto pretrage.

Za nestalim alpinistom tragalo je oko 150 spasilaca iz cijele Hrvatske, Livna, Posušja, Mostara, Tomislavgrada, Jablanice, a tokom dana su se očekivali spasioci iz Sarajeva i Travnika.

Upravo se čita:  Od danas u FBiH je zabranjeno pušiti u zatvorenim javnim mjestima, ali i u automobilima gdje se nalaze maloljetne osobe

Nakon uviđaja tijelo nastradalog bit će transportirano u bazu GSS-a, nakon čega slijedi  daljnja procedura.

“Naš najveći neprijatelj u ovakvim uvjetima je kiša koja je cijelu noć padala. Potragu otežava i magla, ali stati nećemo dok kolegu i prijatelja ne pronađemo”, izjavio je samo pola sata prije pronalaska tijela poznati alpinista Stipe Božić, koji je sa koordinatorom akcije Hrvojem Dujmićem boravio u bazi, nekoliko stotina metara ispod lavine koju su spasioci neprekidno pretraživali  sa sandama i šestoricom pasa tragača.

Upravo se čita:  "Svaki dan su zajedno putovale na posao": 28-godišnjakinja bila je za volanom "pežoa" u kojem je stradala zajedno s dvije sugrađanke

“Dodatna teškoća je jedan veliki kameni greben za koji smo angažirali posebnu opremu da se pretraži” , dodao je Dujmić, a predsjednik livanjskog PD i GSS-a “Kamešnica”, Stipe Puđa, kaže da je pretragu otežavao mokar i težak snijeg u kojem ima i kamenja i grana koje je lavina povukla za sobom.

(Avaz)

Pročitajte još

Izdvajamo

Mirni skup u Sarajevu: Veliki broj građana odaje počast mladoj Bišćanki Azri Spahić

Građani su položili cvijeće i odali počast stradaloj djevojci Azri Spahić, te uputili podršku njenoj porodici. Veliki broj građana okupio...

Možda vas zanima i ovo