Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Prosječna neto plata u FBiH 1.260 KM

Autor:Fena

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za septembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je, kako navodi Fena, 1.960 KM i nominalno je niža za 1,6 odsto, a realno za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Preporučeno

Prosječna mjesečna isplaćena neto plata po zaposlenom za septembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je 1.260 KM i nominalno je niža za 1,6 odsto, a realno za dva odsto, u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna isplaćena neto plata za septembar 2023. godine nominalno je viša za 10,5 odsto, a realno viša za 7,9 odsto.

Upravo se čita:  Ryanair konačno stiže u Sarajevo, kreće borba s Wizz Airom i još jednim gigantom

Analiza podataka prema djelatnostima KDBiH 2010 pokazuje da je u septembru 2023. u odnosu na avgust iste godine najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno u djelatnostima: umjetnost, zabava i rekreacija za 1,8 odsto, ostale uslužne djelatnosti za 0,8 odsto i obrazovanje za 0,7 odsto.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne mjesečne isplaćene neto plate

Upravo se čita:  Poslodavci sve više zainteresovani za Pakistance, Filipince i Indijce: Hiljade stranaca došlo da radi u BiH, iz ovih zemalja ih najviše ima

zabilježeno je u djelatnostima: proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija za 6,1 odsto, djelatnost zdravstvene i socijalne zaštite za 5,9 odsto i poljoprivreda, šumarstvo i ribolov za 5,2 odsto.

Prosječna mjesečna isplaćena bruto plata po zaposlenom za septembar 2023. godine u Federaciji BiH iznosila je, kako navodi Fena, 1.960 KM i nominalno je niža za 1,6 odsto, a realno za 1,9 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

Upravo se čita:  Poslodavci iz oba bh. entiteta nastavljaju insistirati na pomjeranju roka za plaćanje PDV na zadnji dan u mjesecu

U odnosu na isti mjesec prethodne godine prosječna bruto plata zaposlenih za septembar 2023. godine nominalno je viša za 11 odsto, a realno viša za 8,4 odsto, pokazuju podaci Federalnog zavoda za statistiku.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Poslodavci apeluju da se ne povećava cijena električne energije privrednim društvima u FBiH

Odluka Vlade FBiH kojom se u skladu sa novim Zakonom o električnoj energiji, proglašava stanje ugrožene sigurnosti snabdijevanja električnom...

Možda vas zanima i ovo