Ponedjeljak, 17 lipnja, 2024

Prosječna plata u februaru u Bosni i Hercegovini 1.211 KM

Preporučeno

Potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2.902,80 KM što je znatno veće od prosjećne od prosjećne plate za isti mjesec u Bosni i Hercegovini.

Prosječna neto plata za februar u pravnim licima u Bosni i Hercegovini iznosila je skromnih 1.211 KM, što je za 0,2 posto manja nego u januaru 2023. godine.

U odnosu na februar prošle godine, prosječna februarska neto plata ove godine nominalno je viša za 14,4 posto, dok je realni indeks iznosio 1,3 odsto, saopćeno je od strane Agencija za statistiku BiH.

Upravo se čita:  Neobičan let aviona na nebu iznad BiH izazvao brojne reakcije: "Kao kad majstori kad postavljaju podno grijanje"

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste razlika između prosjećne plate i sindikalne potrošačke korpe koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine.

Naime, potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2.902,80 KM što je znatno veće od prosjećne od prosjećne plate za isti mjesec u Bosni i Hercegovini.

Razlika, kao što možemo zakključiti je enormna, a ono što najviše brine građane jeste kako i šta dalje. Dok cijene iz dana u dan rastu, plate kao da ostaju iste, što većini nije dovoljno ni da pokriju osnovne potrepštine.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Mladi konobar koji je sve oduševio: Zaposlio sam se da pomognem baki, da njoj bude lakše

Konobar Dušan Đorđević oduševio je region nakon što je travel bloger Kristijan Iličić objavio snimak njega na poslu u...

Još vijesti za vas