Utorak, 5 prosinca, 2023

Prosječna plata u februaru u Bosni i Hercegovini 1.211 KM

Preporučeno

Potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2.902,80 KM što je znatno veće od prosjećne od prosjećne plate za isti mjesec u Bosni i Hercegovini.

Prosječna neto plata za februar u pravnim licima u Bosni i Hercegovini iznosila je skromnih 1.211 KM, što je za 0,2 posto manja nego u januaru 2023. godine.

U odnosu na februar prošle godine, prosječna februarska neto plata ove godine nominalno je viša za 14,4 posto, dok je realni indeks iznosio 1,3 odsto, saopćeno je od strane Agencija za statistiku BiH.

Upravo se čita:  Penzioneri u FBiH će dobiti penzije ranije nego inače, najviša iznosi 2.626, a najniža 538,27 maraka

Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste razlika između prosjećne plate i sindikalne potrošačke korpe koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za februar 2023. godine.

Naime, potrošačka korpa za mjesec februar iznosila je 2.902,80 KM što je znatno veće od prosjećne od prosjećne plate za isti mjesec u Bosni i Hercegovini.

Razlika, kao što možemo zakključiti je enormna, a ono što najviše brine građane jeste kako i šta dalje. Dok cijene iz dana u dan rastu, plate kao da ostaju iste, što većini nije dovoljno ni da pokriju osnovne potrepštine.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Ministar o jednokratnoj pomoći iz EU: Uvjete ispunilo 152.488 domaćinstava, slijedi utvrđivanje finalne liste i iznosa

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić je u obraćanju javnosti kazao da pravo na pomoć Evropske unije...

Možda vas zanima i ovo