Petak, 1 ožujka, 2024

Prosječna starost vozila u Bosni i Hercegovini je 19 godina, više od 73 posto dizelaša

Autor:Avaz.ba

Preporučeno

Rekordna zagađenja zraka bilježe se u Kantonu Sarajevo, na čijim je ulicama više od 160.000 motornih vozila svaki dan.

U danima kada stanovnici Sarajeva, ali i drugih gradova Bosne i Hercegovine udišu zatrovan zrak opasan po zdravlje, prosječna starost automobila u državi od 19 godina jedan je od očiglednih uzroka. Prema podacima Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), na cestama u BiH prisutno je gotovo 1.185.000 vozila, a više od 41 posto registriranih starije je od 22 godine.

– Više od 60 posto voznog parka starije je od 13 godina. Broj vozila starijih od 26 godina, nažalost, još čini skoro petinu ukupnog voznog parka, dok broj vozila s Euro 3 i Euro 4 motorom čini skoro polovinu ukupnog broja registriranih motornih vozila. Više od 73 posto vozila koristi dizel kao pogonsko gorivo iako većina zemalja EU, kao i proizvođača vozila, nastoje da ih izbace iz upotrebe i zamijene plug-in ili električnim vozilima – navodi se u informaciji BIHAMK-a za prošlu godinu.

Upravo se čita:  Polovina radnika u BiH zaposlena u javnom sektoru: "Stanje je neodrživo"

Rekordna zagađenja zraka bilježe se u Kantonu Sarajevo, na čijim je ulicama više od 160.000 motornih vozila svaki dan.

U Tuzlanskom kantonu registrirano je 142.355, Zeničko-dobojskom 113.131, Hercegovačko-neretvanskom 79.949, Unsko-sanskom 65.171, dok su Posavski (11.106) i Bosanskopodrinjski (7.710) kantoni s najmanjim brojem registriranih vozila. Ipak, u svim kantonima taj broj veći je u odnosu na prethodnu godinu.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

I u ovom slučaju mogućnosti se prilagođavaju ekonomskoj situaciji u kojoj živi većina građana. Nju dovoljno ilustrira podatak da je u periodu od 2011. do 2022. godine u Bosnu i Hercegovinu uvezeno 786.577 polovnih motornih vozila, koja čine više od 66 posto ukupnog voznog parka u našoj zemlji.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vozio kamion po Austriji iako mu je vozačka oduzeta u BiH

Tokom rutinske kontrole teretnog saobraćaja pripadnici austrijske policije u Tirolu naišli su na jedan nesvakidašnji slučaj, a čiji je...

Još vijesti za vas