Srijeda, 17 travnja, 2024

Protest građana sedam mostarskih naselja: Strepimo za svoje živote

Preporučeno

Stanovnici sedam mostarskih naselja još jednom su pozivali lokalne vlasti da što prije zakažu tematsku sjednicu na kojoj bi mještani imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima.

Pedesetak mještana sedam mostarskih naselja okupljenih u neformalnu grupu građana „Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru“ prosvjedovala je u subotu u Međinama protiv izgradnje elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Kako je priopćeno iz neformalne grupe, mještani strahuju da će se ponoviti situacija te da će uslijed kiše doći do novih poplava i klizišta na lokacijama gradnje što će izravno ugroziti njihove domove.

„Ja sam kao roditelj veoma zabrinut. Zabrinuti su i svi mještani koji žive ovdje u Međinama. Prozor sobe u kojoj spavaju moja djeca okrenut je prema novoj parceli na kojoj su prije par dana započeli građevinski radovi. Mi svi strepimo od nove kiše jer će ona sigurno uzrokovati nove poplave i klizišta a sve će se to sručiti na naše kuće. Pozivamo grad, kanton, sve nadležne institucije da napokon uvide koliko se štete nanosi nama mještanima Međina koji strepimo za svoje živote. Ako se ovo nastavi, mi ćemo biti primorani seliti iz domova“, kazao je tom prigodom jedan od prosvjednika Armin Dubljević.

Upravo se čita:  Nastavlja se 'ljeto' u aprilu: Evo kakvo nas vrijeme očekuje u narednih nekoliko dana

Aktivisti smatraju kako mostarska gradska administracija, kako bi privukla privatne investitore, olako i često u suprotnosti sa zakonom mijenja prostornu dokumentaciju bez organiziranja javnih rasprava pa se nerijetko događa da se bez suglasnosti mještana u neposrednoj blizini njihovih imanja na državnom i privatnom zemljištu nenajavljeno grade elektroenergetski objekti.

Stanovnici sedam mostarskih naselja još jednom su pozivali lokalne vlasti da što prije zakažu tematsku sjednicu na kojoj bi mještani imali priliku reći s kakvim se problemima suočavaju već mjesecima.

Upravo se čita:  Upaljen alarm: Evo u kojima dijelovima BiH se očekuje snijeg, biće i obilnije kiše

Također su pozvali mostarskog gradonačelnika da podrži sudjelovanje građana na tematskoj sjednici i na taj način zaštititi interese građana.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Na GP Brod spašena petogodišnja djevojčica, bila je žrtva međunarodne trgovine ljudima

Tužilac iz Odsjeka za krijumčarenje ljudi i trgovinu ljudima Tužilaštva BiH koordinirao je aktivnosti u saradnji sa Službom za...

Još vijesti za vas