Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Protest mladih u Sarajevu: Zaprijetili da će napustiti državu ukoliko ne dobiju iznos obećane subvencije

Autor:Redakcija

Preporučeno

Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta, koji zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva, dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

Neformalna grupa mladih iz Sarajeva koji su prošli na konkursku Vlade Kantona Sarajevo za dobijanje subvencije za rješavanje stambenog pitanja organiziraju u nedjelju mirnu protestnu šetnju pod nazivom “budite i vi dio hiperprivilegovane kaste”. Protestna šetnja počinje u podne kod Sebilja na Baščaršiji.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je 19. oktobra odluku o subvencioniranju stambenog pitanja mladih. Tom prilikom saopćeno je kako je u ovogodišnjem budžetu KS osigurano za ove namjene 5,5 miliona KM, a pojedinačni iznos za subvencije do 12.000 KM.

Odluka Vlade kako će 1.142 aplikanta, koji zadovoljavaju uvjete ovog javnog poziva, dobiti nešto više od 4.800 KM izazvala je nezadovoljstvo kandidata.

– Iznenađeni smo dosadašnjom šutnjom SDP-a kao stranke koja čini vlast u KS, stranke koja u svom programu djelovanja poseban akcenat stavlja na mlade, a što se vidi u njihovom Programu rada. Tu se između ostalog navodi: “SDP BiH će se zalagati da kvalitetnim programima i projektima zadrži mlade ljude u Bosni i Hercegovini.”

Upravo se čita:  Polovina radnika u BiH zaposlena u javnom sektoru: "Stanje je neodrživo"

Gospodo iz SDP-a, ako kupovina stana u KS i pri tome obaveza po kriteriju iz Javnog poziva ostanka na adresi minimalno pet godina, nije jedan od načina ostanka u državi, onda mi mladi zaista ne znamo na koje druge načine ste mislili, a tiču se upravo nas i ove grupe – navode iz neformalne grupe mladih i dodaju:

– Pitamo vas, da li ovaj Program SDP-u služi samo kao dokument s kojim izlazite u izborne kampanje, ili je to istinska smjernica po kojoj djelujete? Mi mladi još nismo vidjeli primjenu ovog programa na naš slučaj. Stoga pozivamo predstavnike SDP-a, prije svega predsjednika Nermina Nikšića da se mladima, ali i javnosti, kao što je to uradio predsjednik NIP-a Elmedin Konaković, obrati i jasno kaže hoće li i šta će SDP poduzeti.

Upravo se čita:  Članovi Predsjedništva BiH održali su bilateralni sastanak s predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoanom u Antaliji

Pozivamo također i NiP, da sa riječi prijeđu na djela. Upoznati smo sa inicijativom zastupnika NiP-a Elvisa Vrete te je podržavamo kao jedan od načina rješavanja ovog problema, pravne i društvene nesigurnosti u koji nas je Vlada KS uvela.

Oni su pozvali mlade KS, predstavnike RVI, demobilisane borace, građane, prijatelje, ombudsmene za ljudska prava, nevladine organizacije, predstavnike ambasada u BiH, i na kraju i političare da se jasno kaže i iznese stav, ko je za mlade u ovoj državi a ko nije.

– Predstavnicima u Skupštini i Vladi KS poručujemo da mi nismo djeca, kako nas je na sastanku oslovio mladi premijer Uk, koji, uzgred rečeno, je mlađi od dijela aplikanata sa ove liste. Možda se premijer Uk osjeća starijim, pa je zaboravio da ima 35 godina.

Upravo se čita:  Jeziva poruka stigla u sarajevsku osnovnu školu: 'Postavio sam eksploziv, čujem glasove u glavi'

U njegove osjećaje samog sebe nećemo ulaziti. Poručujemo vam da smo jedinstveni, obrazovani, elokventni, odlučni, motivisani i hrabri u našoj borbi, ma koliko ona trajala, a zapamtite, izbori su za nekoliko mjeseci. Naš princip i naše dostojanstvo nećemo pogaziti ni po koju cijenu, a pogotovo nećemo dopustiti da to vi radite – poručili su.

Već jedan protest nezadovoljnih mladih je održan Ispred zgrade Vlade KS i to 11. januara.

Tada su nezadovoljni građani nosili transparente sa natpisima: “Vrijedimo više 1m2”; “Vlada KS = obmana”; “Mlad premijer a stara šuplja priča”.

Bilo je čak i onih koji, barem sudeći po transparentima, su zaprijetili odlaskom iz države ukoliko ne dobiju subvenciju u obećanom iznosu.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas