Utorak, 16 srpnja, 2024

Protest Saveza sindikata RS u Banjaluci: Radnici su slabo plaćeni, a prijavljuju se milijarde dobiti

Preporučeno

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da će ove godine fokus Sidikata biti borba za “pravičan i uređen sistem plata u realnom sektoru”.

Predstavnici 15 granskih sindikata Savez sindikata RS danas su u Banjoj Luci obilježili 1. maj – Međunarodni praznik rada, protestnim okupljanjem u Parku “Mladen Stojanović”.

– Radnici su najvažnija karika. Radnik konačno mora da bude na prvom mjestu – glavna je poruka koju su poslali sindikalci Vladi RS i poslodavcima sa tog tradicionalnog i protestnog okupljanja.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić izjavila je da će ove godine fokus Sidikata biti borba za “pravičan i uređen sistem plata u realnom sektoru”.

Upravo se čita:  Preminuo jedan od učesnika Marša mira

– U realnom sektoru iznos plata za svakog radnika prepuštena je volji poslodavca, uprkos kvalifikacijama zaposlenih. Samo podatak da oko 26 posto od oko 293.000 u RS radi za iznos najniže plate od 900 KM sve govori. To je klasična pljačka radnika. Zato ćemo se boriti da za svako radno mjesto bude određena najniža plata i to zakonom. A to znači, vljda je svima jasno, povećanje plata – naglasila je Mišić.

Ocijenila je da jaka privreda može da počiva samo na uređenim pravima radnika, ali da su njihova prava zloupotrebljena.

Upravo se čita:  Ovo su vatrogasci koji su spasili dijete (2) sa prozora na šestom spratu: Hodao je po vanjskoj strani prozora, imali smo veliki strah

– Radnici u Rs-u su slabo plaćeni, a poslodavci su prijavili da su u prošloj godini ostvarili dobit od 3,6 milijardi KM. Među čestitkama zvaničnika za 1. maj niko ne zahvaljuje radnicima koji su omogućili uspjeh, poput jednom poslodavcu iz oblast tekstilne industrije iz Teslića koji je prikazao oko četiri miliona KM dobiti, a radnicima isplaćuje 920 KM i tvrdio je da će biti smak svijeta zbog povećanja minimalca na 900 KM – navela je Mišić.

Upravo se čita:  Poznat identitet učesnika Marša mira koji je preminuo pred ulazak u Potočare

Ona je iznijela i podatak da je jedna “elitna pekara koja ima lanac prodajnih mjesta dobit sa 1,5 miliona KM udvostručila prošle godine”.

– Kako ne bi kada njen vlasnik, najpoznatiji banjalučki pekar i koji nas je plašio masovnim otkazima zbog povećanja plate za 200 KM, prodaje kiflu po cijeni dva i po kilograma pšenice koju proizvede seljak – navela je.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Komarnici kao unosan biznis u BiH: Majstori zarađuju i do 1000 KM sedmično

Posljednjih godina, biznis s komarnicima za prozore i vrata postao je izuzetno unosan širom Bosne i Hercegovine. Samostalni majstori u...

Još vijesti za vas