Utorak, 23 travnja, 2024

Pršeš: ”Gonit ćemo Kusturicu i RS do Strazbura”

Preporučeno

Na toj parceli gdje je Andrićgrad bilo je devet dunuma zemlje, rekao je za AA Muhamed Pršeš

prses

Nasljednici višegradskog zemljoposjednika Pašana (Mustafe) Hadžića tužit će Republiku Srpsku (RS) i režisera Emira Kusturicu koji zajedno grade Andrićgrad u Višegradu, a zbog uzurpacije zemlje na kojoj se podiže grad koji već neko vrijeme izaziva brojne kontraverze, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).

Andrićgrad je, kako tvrde, izgrađen, i još se gradi, na otetoj bošnjačkoj zemlji koja pripada njima kao nasljednicima čovjeka čija porodica je posjedovala pola Višegrada.

Muhamed Pršeš, unuk Pašana Hadžića, biznismena koji živi i radi u Švicarskoj, izjavio je u razgovoru za agenciju Anadolija kako čak ni gotova sudska rješenja s ostavinskih rasprava nisu upisana u katastar, te da ne mogu ostvariti svoja prava na imovinu.

Kako ističe, u administraciji Opštine Višegrad mu je još 2006. godine otvoreno poručeno ”da će ta imovina biti upisana na nove nasljednike kada se iz groba digne pokojni đedo Pašan”.

Vlasti su, kako dodaje Pršeš, zaista, održale svoje obećanje i do danas ta imovina nije valjano upisana na imena nasljednika. Kada je počela izgradnja Andrićgrada postalo mu je jasno zašto je to tako.

Upravo se čita:  Najavljene nove padavine: U jednom dijelu BiH mogao bi pasti jedan od najvećih snjegova ove godine

”Na toj parceli gdje je Andrićgrad bilo je devet dunuma zemlje (u gruntu se vodilo pod brojevima III/20, III/47,III/48 III/307). Tu je nekada bio park. A kada su nam oteli osam dunuma zemlje, toj čestici dali su novi katastraski broj 1099/4. Doduše bili su veoma “velikodušni” i nama su ostavili jedan dunum zemlje pa je ta parcela upisana u katastru na naša imena pod brojevima 1134/1 i 1134/2. Tako da sada mi zakonski vlasnici, graničimo s našom otetom parcelom na kojoj je nikla Kusturicina zamisao”, rekao je Pršeš za AA.

Između ostalog, agenciji Anadolija su na uvid data odgovarajuća rješenja i dio zemljišno-knjižnih izvadaka za parcele uz tok Rzava, njivu Jalija i druge, a gdje se spominju nasljednici iz porodice Hadžić.

Sva zemlja njihovog bogatog pretka je, kako veli, oduzeta poslije Drugog svjetskog rata. Dedo Pašan je tada komunističkim vlastima, koje su mu uzimale zemlju, govorio da će ju morati vraćati njegovim unucima.

”Mi smo znali da je to naša zemlja još dok sam ja bio dijete. Kuća našeg dede je od današnjeg Andrićgrada bila udaljena 150 metara zračne linije. Inače, trebala su nam dva dana da obiđemo svu zemlju Pašana Hadžića. Imao je brda, šume, polja…

Upravo se čita:  Prognoze su se nažalost obistinile: Pogledajte šta se jutros desilo sa zasadima u Krajini

Ponavljam, obraćali smo se Opštini Višegrad tražeći svoja prava. Naime, na osnovu valjanih sudskih rješenja zemlja je trebala da se upiše u katastar na nas, nasljednike, ali to se nikada nije desilo. Ja sam izvjesnoj Marini davao po 50 eura samo da mi izda česticu katastra pa da znamo gdje se nalazi naša zemlja”, objašnjava Pršeš detalje svoje borbe s vjetranjačama.

Ističe i da su neki advokati iz straha odustajali od zastupanja nasljednika Pašana Hadžića. No, poručuje Pršeš, oni neće odustati. Najavljuju i tužbe. Javnosti su spremni prezentirati dokumentaciju kojom raspolažu. Posjeduju i sredstva koja će im biti potrebna da bi dobili ovu pravnu bitku.

”Vidimo da nema ništa od toga. Stoga sada idemo sa tužbom na nivou BiH. A ako ne bude ništa od toga, idemo do Strazbura. Nažalost, pošto svoja temeljna prava ne možemo ostvariti u Višegradu, mi zakonski nasljednici spremni smo tužiti RS i Kusturicu Evropskom sudu u Strazburu”, ističe Pršeš, očekujući pomoć vlasti države BiH i Federacije BiH kako bi došli do svojih prava.

Upravo se čita:  Građane u BiH za vikend očekuje novi temperaturni šok i velika promjena: Objavljeni su detalji

-Kusturica zemlju vraća od Turaka-

Na pitanje kako uopće gleda na Kusturicin Andrićgrad, Pršeš odgovara:

”Kako bih gledao? Kao svaki Bošnjaka koji je odrastao u toj sredini, koji zna sve šta se dešavalo u agresiji i poslije nje. Kusturica tvrdi da on želi da ”vrati zemlju”

od Turaka, još od prije 500 godina, da to bude srpski grad, da ga obilaze srpska djeca… Kako mogu reagirati kao Bošnjak? To što rade ide protiv svega…, pa i genocida. Ali, Ćupriju na Drini nije napravio jedan Srbin već musliman i Kusturica neće moći da izbriše sve te tragove naše kulture i naslijeđa”, zaključio je Pršeš.

Uprkos više pokušaja, danas nismo uspjeli razgovarati sa načelnikom Opštine Višegrad i šefom Srpske demokratske stranke Višegrad (SDS) Slavišom Miškovićem.

-Nasljednici od Amerike to Turske-

Među nasljednicima Pašana Hadžića koji će tužiti RS i Emira Kusturicu su: Jasminka Pršeš- Forca (Švicarska), Jasmin Pršeš (USA), Elzana Hasanbegović-Vesnić (Austrija), Mehmed Hasanbegović (Australija), Mirsad Hasanbegović (Novi Zeland), Ahmed Hasanbegović (Holandija), Fuad Hadžić (Sarajevo), Kemal Hadžić (Sarajevo), Esad Sabrihafizović (Sarajevo), te još nekoliko nasljednika iz Švedske , Turske i Srbije.

(Anadolija)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas