Četvrtak, 30 studenoga, 2023

Prva grupa kineskih radnika stigla u BiH, radit će na velikom projektu

Preporučeno

Na lokaciji se trenutno vrše pripreme i gradi gradilišno naselje a nakon što ono bude završeno u BiH dolaze i ostali kineski radnici.

Poslije dvije godine i osam mjeseci teških pregovora, konačno su stečeni uslovi za završetak izgradnje projekta Hidroelektrane “Dabar”, prve u podsistemu “Gornji horizonti” Hidro-sistema “Trebišnjica”.

Prva grupa radnika kineskog izvođača “Gezuba grup”, sa građevinskom operativom, već je stigla i uključila se u pripremne radove. Uskoro bi trebalo da stignu i ostali – njih, mnogo veći broj, da bi zvaničan početak glavnih, završnih radova otpočeo posljednjih dana maja, izvijestio je RTRS.

Upravo se čita:  Hoće li manji kafići uvesti zabranu pušenja?

Rok za završetak je fiksan – četiri godine. Time bi bila stavljena tačka na ono što je projektovano prije 60 i više godina. Na lokaciji se trenutno vrše pripreme i gradi gradilišno naselje a nakon što ono bude završeno u BiH dolaze i ostali kineski radnici.

Na projektu će biti angažovano i lokalno osoblje, rečeno je. Inače, HE “Dabar” sastavni je dio projekta “Gornji horizonti rijeke Trebišnjice”, koji predviđa prebacivanje voda iz Gatačkog i Nevesinjskog polja, preko Dabarskog i Fatničkog polja u akumulaciju Bilećkog jezera. Osim izgradnje HE “Dabar”, ovim projektom predviđena je gradnja i hidroeleketrane “Nevesinje” i hidroelektrane “Bileća”. Riječ je o najvećem projektu koji se gradi u posljednjih 30 godina, rečeno je ranije.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

U RS-u za “crni petak” potrošeno 27 miliona KM, u FBiH čak 346 miliona KM!

Iako je i ove godine “crni petak” privukao veliki broj građana RS-a u tržne centre, a njihove novčanike za...

Možda vas zanima i ovo