Utorak, 28 studenoga, 2023

Prvi čovjek NATO-a danas stiže u Bosnu i Hercegovinu, očekuju ga brojni sastanci

Autor:Klix.ba

Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Preporučeno

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg danas stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će se zadržati dva dana te razgovarati sa brojnim političkim i vojnim zvaničnicima.

U posjeti zemljama Zapadnog Balkana, šef NATO-a u narednim danima trebao bi, pored Bosne i Hercegovine, održati sastanke i na Kosovu, Srbiji te Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati sa premijerima, odnosno predsjednicima zemalja.

Kada je riječ o posjeti Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će se sastati sa članovima Predsjedništva, a u ponedjeljak bi trebao održati i niz drugih sastanaka. Tako je planirano da se prvi čovjek NATO-a sastane i sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, ali i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Upravo se čita:  Stiže nam zima: U BiH tokom sedmice najavljen snijeg i u nižim predjelima

Na kraju posjete Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će obići i bazu NATO-a u Sarajevu gdje će održati sastanak sa međunarodnim zvaničnicima i vojnim liderima.

“U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti”, naveo je Stoltenberg u nedavnoj izjavi nakon sastanka s ministrima odbrane zemalja članica NATO-a.

Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Upravo se čita:  Zabranjen uvoz mandarina iz Hrvatske

U utorak 21. novembra, Stoltenberg je najavio kako će u Beogradu održati sastanak s premijerkom Anom Brnabić te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Sjevernu Makedoniju gdje će održati sastanke s vrhom države”, stoji u saopćenju NATO-a.

Posjetu Zapadnom Balkanu generalni sekretar NATO-a će zaključiti sastankom sa savezničkim liderima iz regije na kojem će učestvovati Edi Rama, Zoran Milanović, Milojko Spajić kao i Robert Golob.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Muž joj na postelji: Esada noseći drva na leđima izdržava svoju porodicu

Uz zvuk motorne pile koja odjekuje u šumi kod Palinovića, Esada Mahmić, žena neumornog duha, svakodnevno se bori kako...

Možda vas zanima i ovo