Petak, 24 svibnja, 2024

Prvi čovjek NATO-a danas stiže u Bosnu i Hercegovinu, očekuju ga brojni sastanci

Autor:Klix.ba

Preporučeno

Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg danas stiže u službenu posjetu Bosni i Hercegovini gdje će se zadržati dva dana te razgovarati sa brojnim političkim i vojnim zvaničnicima.

U posjeti zemljama Zapadnog Balkana, šef NATO-a u narednim danima trebao bi, pored Bosne i Hercegovine, održati sastanke i na Kosovu, Srbiji te Sjevernoj Makedoniji gdje će se sastati sa premijerima, odnosno predsjednicima zemalja.

Kada je riječ o posjeti Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će se sastati sa članovima Predsjedništva, a u ponedjeljak bi trebao održati i niz drugih sastanaka. Tako je planirano da se prvi čovjek NATO-a sastane i sa predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto, ali i sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija čuva se kredibilitet UN-a

Na kraju posjete Bosni i Hercegovini, Stoltenberg će obići i bazu NATO-a u Sarajevu gdje će održati sastanak sa međunarodnim zvaničnicima i vojnim liderima.

“U Bosni i Hercegovini, NATO nastavlja podržavati operaciju Althea koju vodi EU, a koja igra važnu ulogu u regionalnoj stabilnosti”, naveo je Stoltenberg u nedavnoj izjavi nakon sastanka s ministrima odbrane zemalja članica NATO-a.

Nakon Bosne i Hercegovine, Stoltenberg putuje na Kosovo gdje će razgovarati s predsjednicom Vjosom Osmani i premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Upravo se čita:  Objavljena snimka s mjesta gdje je pao helikopter iranskog predsjednika

U utorak 21. novembra, Stoltenberg je najavio kako će u Beogradu održati sastanak s premijerkom Anom Brnabić te predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

“Kasnije tog dana, Stoltenberg će otputovati u Sjevernu Makedoniju gdje će održati sastanke s vrhom države”, stoji u saopćenju NATO-a.

Posjetu Zapadnom Balkanu generalni sekretar NATO-a će zaključiti sastankom sa savezničkim liderima iz regije na kojem će učestvovati Edi Rama, Zoran Milanović, Milojko Spajić kao i Robert Golob.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas