Srijeda, 21 veljače, 2024

Prvi čovjek NATO-a najavio pomoć Bosni i Hercegovini

Preporučeno

“Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu”, izjavio je generalni sekretar NATO-a .

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kazao je danas kako će Alijansa transformisati svoje snage za odgovor i povećati broj vojnika visoke spremnosti na više od 300.000.

Stoltenberg je dodao kako će Samit NATO-a u Madridu biti transformacijski sa mnogim važnim odlukama, uključujući novi strateški koncept za novu sigurnosnu realnost.

Upravo se čita:  Najavljene oluje i obilne padavine: Stiže promjena vremena, od "prave zime" nema ništa

“Potrebna nam fundamentalna promjena u pristupu sigurnosti. Obećavamo nove pakete pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji, Mauritaniji i Tunisu”, izjavio je generalni sekretar NATO-a .

Stoltenberg je napomenuo da Rusija predstavlja najveću prijetnju sigurnosti.

Samit država i vlada NATO-a, koji počinje u utorak u španskom glavnom gradu, imat će možda i najveći uticaj na geopolitičku, a posebno na geosigurnosnu, situaciju u narednih nekoliko decenija. Samit koji će pored aktuelnih 30 zemalja članica okupiti i brojne partnerske imat će i ulogu samita proširenja koje će se desiti kroz proširenje Alijanse na sjever Evrope preko Švedske i Finske.

Upravo se čita:  Ovo je najskuplji automobil uvezen u BiH, država od njega zaradila skoro 100.000 KM

Finsko-švedsko pristupanje Alijansi ovisit će od dogovora ove dvije zemlje, ali i jačine pritiska lidera Alijanse na turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana koji ima prigovore na njihovo članstvo. Drugi važan element za Alijansu će biti fokus na njeno istočno krilo i jačanje prisustva na istočnom krilu koje će biti najveće od kraja Hladnog rata.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

SNSD-ov direktor šumskog gazdinstva optužen da je primio 5.000 KM mita, uz poruku: “To ćeš meni donijeti”

Tužilaštvo RS-a podiglo je optužnicu protiv Nenada Dušanića, bivšeg direktora Šumskog gazdinstva Borja Teslić i SNSD-ovca, koji se tereti...

Još vijesti za vas