Petak, 24 svibnja, 2024

Prvi put će biti objavljeni zvanični podaci o zaradi bh. građana

Preporučeno

Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za Istraživanje o strukturi zarada je 2022. Ova vrsta istraživanja provodi se svake četiri godine.

Agencija za statistiku Bosne i Hercegovine, u saradnji sa entetskim zavodima za statistiku, provodit će prvi put Istraživanje o strukturi zarada (ISZ) u BiH, periodu od 20. oktobra do 31. decembra ove godine.

Rezultati će biti objavljeni sredinom iduće godine.

Istraživanje o strukturi zarada provodi se s ciljem dobivanja međunarodno uporedivih podataka o zaradama, prema individualnim karakteristikama zaposlenih (zanimanje, spol, stepen obrazovanja, starost, dužina staža, vrsta ugovora zaposlenog) i prema karakteristikama poslovnih subjekata (djelatnost, veličina i oblik svojine).

Upravo se čita:  Višković priznao: EBRD obustavio finansiranje izgradnje autoputa Koridora 5C kroz RS

Navedeni pokazatelji će biti od velikog značaja kako za poslovne subjekte tako i za eksterne korisnike podataka s obzirom da će po prvi put biti raspoloživi podaci o mjesečnim, godišnjim i najnižim zaradama bh. građana kao i podaci o zaradama po spolu, zanimanju, djelatnosti, itd.

Referentna godina za koju se prikupljaju podaci za Istraživanje o strukturi zarada je 2022. Ova vrsta istraživanja provodi se svake četiri godine.

Upravo se čita:  Sprema se novo poskupljenje i udar na džepove građana: Mnogima se neće svidjeti

Prikupljeni podaci su povjerljivi i u skladu sa odredbama člana 23. Zakona o statistici BiH (Službeni glasnik BiH br. 26/04 i 42/04) biti će korišteni isključivo u statističke svrhe, saopćili su iz Agencije za statistiku BiH.

Izdvajamo

Izdvajamo

Ovo je nastradali mladić: Motociklista poginuo u sudaru kod Laktaša

U teškoj saobraćajnoj nesreći rano jutros kod Laktaša poginuo je motorista Kristian Daić (35) iz Bosanskog novog (Novog Grada). Nesreća...

Još vijesti za vas