Subota, 10 lipnja, 2023

Prvi put objavljene fotografije iz bunkera snimljene neposredno nako što se Hitler ubio

Nemojte propustiti

U potpuno porušenom Berlinu, krajem aprila 1945. godine, dvije su smrti označile i definitivni kraj zloglasnog Trećeg Reicha. U bunkeru koji im je bio zadnje sklonište, ubili su se nacistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica i pred sami kraj života i supriga Eva Braun. 30. aprila 1945. ona je popila smrtnosnu dozu otrova cijanida, a Hitler se upucao metkom u glavu.

Upravo se čita:  Građani BiH za mjesec dana podigli čak 86 miliona KM kredita

hitler2

William Vandivert, fotograf magazina Life bio je prvi zapadni fotograf kojem je dopušten ulazak u bunker. Neke fotografije koje su snimljene u razorenom Berlinu u julu 1945. godine su objavljene u spomenutom magazinu, ali nikada i fotografije iz bunkera. Prvi put, nakon 68 godina dostupne su na internetu i mogu se pogledati na stranici magazina Life. Na fotografijama se može vidjeti krv na sofi gdje je počinjeno dvostruko samoubistvo, kao i Hitlerov pištolj.

Upravo se čita:  Haos u Ukrajini: Uništena važna brana kod Hersona, panična evakuacija u toku

Prema izjavama pratnje nacističkog vođe, Hitler je za samoubistvo iskoristio 7.65 milimetarski Walther PPK. Zanimljivo je da metak nije pronađen, što bi moglo značiti da je završio u njegovoj lobanji. U godinama koje su uslijedile, i to je bio osnov za mnoge špekulacije i teorije zavjere po kojima je sve bilo inscenirano i da se navodno Hitler uopće nije ubio, već je u tajnosti otišao u Južnu Ameriku, gdje tobože živio čak do 1962. godine pod lažnim identitetom.

Upravo se čita:  Ministar "ze" i "šiša king" osniva svoju stranku: "Oni su rekli – super, evo, možeš ti"

hitler-

 

 

Pročitajte još

Izdvajamo

Novi trošak za Bosance i Hercegovce: Evo koliko će se plaćati ulaz u EU i Veliku Britaniju

Ovaj potez posebno pogađa građane Bosne i Hercegovine, imajući u vidu da je Hrvatska, članica EU, još uvijek najpopularnija...

Možda vas zanima i ovo