Srijeda, 24 travnja, 2024

Prvi put objavljene fotografije iz bunkera snimljene neposredno nako što se Hitler ubio

Preporučeno

U potpuno porušenom Berlinu, krajem aprila 1945. godine, dvije su smrti označile i definitivni kraj zloglasnog Trećeg Reicha. U bunkeru koji im je bio zadnje sklonište, ubili su se nacistički vođa Adolf Hitler i njegova ljubavnica i pred sami kraj života i supriga Eva Braun. 30. aprila 1945. ona je popila smrtnosnu dozu otrova cijanida, a Hitler se upucao metkom u glavu.

Upravo se čita:  Bećirović i Komšić razgovarali s generalnim sekretarom UN-a Antóniom Gutteresom u New Yorku

hitler2

William Vandivert, fotograf magazina Life bio je prvi zapadni fotograf kojem je dopušten ulazak u bunker. Neke fotografije koje su snimljene u razorenom Berlinu u julu 1945. godine su objavljene u spomenutom magazinu, ali nikada i fotografije iz bunkera. Prvi put, nakon 68 godina dostupne su na internetu i mogu se pogledati na stranici magazina Life. Na fotografijama se može vidjeti krv na sofi gdje je počinjeno dvostruko samoubistvo, kao i Hitlerov pištolj.

Upravo se čita:  Bosanac u Austriji osuđen na šest mjeseci jer je prijetio službenici parkinga “šamaranjem” nakon što mu je pisala kaznu

Prema izjavama pratnje nacističkog vođe, Hitler je za samoubistvo iskoristio 7.65 milimetarski Walther PPK. Zanimljivo je da metak nije pronađen, što bi moglo značiti da je završio u njegovoj lobanji. U godinama koje su uslijedile, i to je bio osnov za mnoge špekulacije i teorije zavjere po kojima je sve bilo inscenirano i da se navodno Hitler uopće nije ubio, već je u tajnosti otišao u Južnu Ameriku, gdje tobože živio čak do 1962. godine pod lažnim identitetom.

Upravo se čita:  Napravljen korak naprijed ka obaveznoj neradnoj nedjelji i neradnim praznicima za trgovce u FBiH

hitler-

 

 

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas