Petak, 1 ožujka, 2024

Prvo okupljanje preživjelih boraca 28. divizije Srebrenica: Zločinci nisu postigli cilj

Preporučeno

Preživjeli pripadnici 28. divizije Srebrenica, udruženja koja okupljanjz majke Srebrenice, porodice šehida, rodbina, visoki zvaničnici, održali su su na platou ispred Kulturno-sportskog centra Skenderija manifestaciju “Preživjeli smo”, u okviru obilježavanja 18. godišnjice genocida u Srebrenici i proboja pripadnika 28. divizije Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) iz Srebrenice na slobodnu teritoriju, prenosi novinar agencije Anadolija.

Foto: Anadolija
Foto: Anadolija

Preživjeli borci 28. divizije Srebrenica i nekoliko stotina prisutnih građana pozdravili su ratnog komadanta 28. divizije Srebrenica Nasera Orića, koji je u svom obraćanju kazao da je poruka koju nosi današnja manifestacija ujedno i jedan od ciljeva okupljanja preživjelih pripadnika srebreničke divizije.

“Želimo poručiti da iako je naš gubitak ogroman i nenadoknadiv, zločinci nisu postigli svoj cilj. Preživjeli smo”, kazao je Orić.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 18. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice, načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je za agenciju Anadolija da je ovaj događaj važan, jer se počinju uvoditi određene aktivnosti i govoriti o onim stvarima koje je Srebrenica u kojoj je 1995. godine počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom, zajedno sa 28. divizijom, proživljavala.

Upravo se čita:  Meteorolog Sladić objavio kakvo nas vrijeme očekuje narednih 10-ak dana

“Ovaj dan mi je jedan od, možda, pored same dženaze, najvažnijih u okviru ukupnog obilježavanja godišnjice genocida za ovu godinu”, pojasnio je Duraković. Govoreći o daljim aktivnostima u sklopu obilježavanja godišnjice genocida, Duraković je rekao da ove godine ostaje još posjeta posljednjem stratištu Trnovo, 17. jula.

“Na ovom mjestu su zloglasni Škorpioni, po poznatom snimku, ubijali dječake, zavezane mladiće. To je posljednja aktivnost za ovu godinu, ali tokom cijele godine radimo na pripremama za sljedeću godinu, jer obično naš život se i svodi na to, obilježavanja stradanja, zatim juli kao glavna priča, zatim godišnjice”, rekao je Duraković.

Upravo se čita:  Uspješno okončana potraga na Trebeviću: Otac i sin pronađeni živi i zdravi

Prema njegovim riječima, ovo je prvi put da 28. divizija obilježi svoju godišnjicu. Duraković je dodao da je zbog toga sretan.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović također je prisustvovao manifestaciji, a u obraćanju medijima je kazao da tragedija koja se desila u Srebrenici, pokolj, genocid u Srebrenici, je zasjenila herojstvo i jednu od najvećih bitaka koju su Bošnjaci vodili u svojoj historiji.

“100 kilometara su se ljudi ranjeni probijali, vukući jedni druge, boreći se, razbijajući zasjede, napadani halucinogenim bojnim otrovima iz zasjeda. Vrijeme je da i to počnemo obilježavati. Čast mi je biti danas sa preživjelima, sa onima koji su prošli tu strašnu golgotu, sa herojima BiH”, rekao je Izetbegović.

Upravo se čita:  Održano ročište u predmetu zbog smrti malene Džene Gadžun, svjedočio bračni par Bejtović: “Čuo se vrisak ‘Benjamine silazi'…”

U okviru manifestacije upriličen je defile ratnih zastava 28. divizije Armije RBiH, koje su simbolično nosila djeca šehida, ratnih-vojnih invalida i srebreničkih dobitnika Zlatnih ljiljana, najvišeg ratnog priznanja ARBiH.

Danas je upriličen i umjetnički dio programa, a glumica Alena Džebo recitirala je pjesme Nihada Nine Ćatića, pjesnika i novinara koji je dan uoči pada Srebrenice očajnički tražio da se ovom gradu pomogne. Nihad Nino Ćatić je sin Hajre Ćatić, članice iz Udruženja građana “Žene Srebrenice”.

Na platou Skenderije nastupila je i Hanka Paldum, koja je pjevala pjesme posvećene Srebrenici i Žepi.

(Vijesti.ba)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Fikret Hodžić nakon odbijanja zahtjeva za odgodu izdržavanja kazne: “Mojim kolegama najbitnija vijest kad ću u zatvor. Valjda trenutno nema ništa bitnije od toga”

Sud BiH odbio je molbu advokata Fahrudina Solaka, suspendiranog direktora FUCZ -a i Fikreta Hodžića, direktora "Srebrene maline", koji...

Još vijesti za vas