Srijeda, 21 veljače, 2024

Prvo solarni avion s ljudskom posadom preletio SAD

Preporučeno

Prvi avion sa ljudskom posadom koji može da leti danju i noću zahvaljujući energiji Sunca – Solar Impulse završio je svoj transkontinentalni let preko SAD, sletivši u New Yorku, uprkos oštećenju na jednom krilu. Avion ogromnih dimenzija, jednosjed, sletio je na aerodrom John Kennedy malo prije ponoći, prije planiranog vremena, zbog velike poderotine od 2,5 metra sa donje strane lijevog krila, javlja BBC.

Upravo se čita:  Srbin mesaru pretvorio u mljekaru: “Kajmakom ubio 5 osoba, a 6 će imati doživotne posljedice uključujući bebu”

solarni-avionDvojica pilota – Švicarci Andre Borschberg i Bertrand Piccard su se mijenjali dok su preko kontinenta letjeli tankim avionom s dugim krilima.

Transkontinentalni let ovog aviona, koji je izveden u više etapa, počeo je u San Franciscu 3. maja sa prosječnom brzinom od 70 kilometara na sat. Avion je usput slijetao u gradovima Phoenix, Arizona, Dallas, Texas, te St Louis, Missouri.

Upravo se čita:  Bosanac varao socijalni sistem Austrije: Primao pomoć a imao posao

Avion ima laganu konstrukciju i četiri električna motora na ogromnim krilima.

Solar impulse ostaje u vazduhu preko noći tako što napuni baterije preko dana, popne se na visinu od više od 8.000 metara i potom lagano klizi nadole uz minimalno trošenje energije, do izlaska Sunca.

Direktan prenos leta iz kabine aviona, sa podacima o brzini, pravcu, stanju baterija i snazi motora mogao se pratiti putem interneta.

Upravo se čita:  Nakon usvajanja dugoočekivane reforme: Ko će sve imati dvojno državljanstvo BiH i Njemačke

Avion je na posljednju etapu uzletio prije zore s međunarodnog aerodroma u Washingtonu.

(Srna)

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas