Utorak, 23 srpnja, 2024

Puljić donio nove informacije iz UN-a: Ne nasjedajte na laži i propagandu

Preporučeno

– Dakle, priča oko rezolucije se nastavlja. Iduće sedmice bi trebali dobiti konačnu verziju teksta. Nadam se.

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a otkrio je šta se događa oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i sadržaj pisma koje mu je stiglo iz ureda Glavnog sekretara UN-a.

– Kratko o rezoluciji: Molim vas da ne nasjedate na propagandu, provokacije, laži… koje se plasiraju iz Beograda i Banje Luke. Za nekoliko dana rezolucija će dobiti nove sponzore. Ako vam je stalo do žrtava i njihovih porodica dajte podršku malobrojnoj BiH diplomatskoj ekipi u New York Cityju.

Svako može imati svoje mišljenje o Zlatku Lagumdžiji kao političaru, a kao diplomata u UN-u on daje sve od sebe da rezolucije bude usvojena. On i njegov mali tim čine čuda. Rade to u ime svih nas koji želimo da se genocid nikada u svijetu ne zaboravi. Budimo uz njih – poručio je Puljić na društvenoj platformi X.

Upravo se čita:  Šta će se desiti 14. augusta: ‘Pokrenuta je ogromna promjena, BiH bi mogla biti kolateralna šteta’

Zanimljivo okupljanje je najavljeno za ponedjeljak, 29. aprila u 17 sati po vašem vremenu u BiH. U Ujedinjenim narodima će se održati panel diskusija o sjećanju na genocid s važnim učesnicima iz BiH i SAD-a.

Skup će otvoriti BiH ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija, a prisustvovat će veći broj diplomata i novinara. Cilj je sjetiti se žrtava genocida i upozoriti svijet da ne dopusti novi zločin poput onoga u Srebrenici 1995.

Upravo se čita:  Isak: Brojni su primjeri policijske saradnje u regionu, neodgovorno je to predstavljati kao agresiju

– Ovo su informacije koje sam dobio iz Ureda glavnog sekretara UN-a i od Glavne skupštine. Razgovori oko rezolucije se nastavljaju… za nas je važno je li pravosudno tijelo utvrdilo genocid. To se dogodilo. Presuda ICTY bila je dovoljna za suđenja Mladiću i Karadžiću – napisao je Puljić.

– Dakle, priča oko rezolucije se nastavlja. Iduće sedmice bi trebali dobiti konačnu verziju teksta. Nadam se. Privremeno odgađanje glasanja ne znači ništa. Uobičajeni protokol. Ne nasjedajte na provokacije i propagandu. Za UN genocid je počinjen, a to treba potvrditi Opća skupština – poručio je Puljić.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Život na kredit: Banke od građana potražuju oko 12 milijardi maraka

Bosanci i Hercegovci bankama su dužni oko 12 milijardi maraka. Značajna cifra koju dugujemo bankama, odnosi se i na...

Još vijesti za vas