Srijeda, 22 svibnja, 2024

Putin cilja sljedeću državu? Izjave ruskog komandanta naslućuju crni scenario prema kojem bi se invazija mogla nastaviti prema Zapadu?

Preporučeno

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu

Dopisnik Financial Timesa iz Moskve, Max Seddon, prenio je danas navodno izgovorene riječi višeg ruskog komandanta Rustama Minekajeva, na osnovu kojih se može zaključiti kako Rusija ima veće i šire ciljeve invazije nego što se to do sada mislilo.

Minekajev je, prema Seddonovim riječima, izjavio kako je jedan od ciljeva ruske vojske “uspostavljanje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom”.

Ako bi Rusi uspjeli doći do tog cilja, onda bi se prema riječima ruskog komandanta mogao “uspostaviti kopneni koridor prema Krimu”.

Minekajev kaže da bi kontrola nad južnim dijelom Ukrajine “otvorila još jedan put prema Transnistriji”. Dodao je kako i u toj paradržavi “postoje slučajevi opresije nad populacijom koja govori ruski”. Transinistrija je, inače, samoproglašena proruska republika u Moldaviji.

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu, s ozbirom da je Transnistrija geografski smještena vrlo blizu ovog ukrajinskog lučkog grada.

Izdvajamo

Izdvajamo

Otkriveno šta je Mujaga napisao u porukama nakon tragedije

Mujaga Čičkušić koji je prije nekoliko dana ubio suprugu i dvoje djece u tuzlanskom naselju Stupine, a zatim se...

Još vijesti za vas