Nedjelja, 24 rujna, 2023

Putin cilja sljedeću državu? Izjave ruskog komandanta naslućuju crni scenario prema kojem bi se invazija mogla nastaviti prema Zapadu?

Preporučeno

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu

Dopisnik Financial Timesa iz Moskve, Max Seddon, prenio je danas navodno izgovorene riječi višeg ruskog komandanta Rustama Minekajeva, na osnovu kojih se može zaključiti kako Rusija ima veće i šire ciljeve invazije nego što se to do sada mislilo.

Upravo se čita:  Počeo rat Armenije i Azerbejdžana u Nagorno – Karabahu

Minekajev je, prema Seddonovim riječima, izjavio kako je jedan od ciljeva ruske vojske “uspostavljanje potpune kontrole nad Donbasom i južnom Ukrajinom”.

Ako bi Rusi uspjeli doći do tog cilja, onda bi se prema riječima ruskog komandanta mogao “uspostaviti kopneni koridor prema Krimu”.

Minekajev kaže da bi kontrola nad južnim dijelom Ukrajine “otvorila još jedan put prema Transnistriji”. Dodao je kako i u toj paradržavi “postoje slučajevi opresije nad populacijom koja govori ruski”. Transinistrija je, inače, samoproglašena proruska republika u Moldaviji.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

Seddon ističe kako se na osnovu riječi ruskog komandanta može zaključiti da Rusi spremaju napad na Odesu, s ozbirom da je Transnistrija geografski smještena vrlo blizu ovog ukrajinskog lučkog grada.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Duge kolone vozila na izlazu iz BiH na pet graničnih prelaza

Na graničnim prijelazima Velika Kladuša, Izačić, Gradina i Bosanska Gradiška duge su kolone putničkih vozila na izlazu iz Bosne...

Možda vas zanima i ovo