Četvrtak, 18 travnja, 2024

Putin potpisao ukaz kojim se “neprijateljskim zemljama” dozvoljava da dugove za isporuke gasa plate u stranoj valuti

Preporučeno

Novinska agencija RIA prenosi da će Gasprombank otvoriti odvojene račune za stranu valutu i rublje za transakcije sa stranim klijentima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je ukaz kojima se “neprijateljskim zemljama” dozvoljava da dugove za isporuke ruskog gasa plate u stranoj valuti.

To predstavlja dopunu ukaza iz marta ove godine prema kojem te zemlje ubuduće gas treba da plaćaju u rubljama.

Upravo se čita:  Neko ga anonimno prijavio: Muškarac dobijao socijalnu pomoć u Austriji, pa novac trošio u BiH

Novinska agencija RIA prenosi da će Gasprombank otvoriti odvojene račune za stranu valutu i rublje za transakcije sa stranim klijentima.

Kupac će moći da prenese sredstva na prvi račun u valuti navedenoj u ugovoru za isporuku goriva, banka će ga prodati na Moskovskoj berzi za rublje, potom će uplatiti rublje na račun kupca gasa, nakon čega će kupac moći da plati Gaspromu.

Upravo se čita:  Putin: Rusija će podržati Iran ako SAD napadnu iransko tlo

Rojters podsjeća da je ruski predsjednik u martu potpisao ukaz koji primorava kupce iz Evrope da otvore bankovne račune u rubljama kod Gasprombanke i plaćaju u ruskoj valuti ako žele da nastave da dobijaju ruski gas, a zemljama koje su odbile te uslove, poput Poljske i Finske, obustavljena je isporuka goriva, prenosi b92.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Zmija ušla radnicima u ormarić u firmi: Uvukla se u garderobu, šokirali se kad su je vidjeli!

Brzo su pozvali Vladicu, koji je vješto uhvatio mladog stepskog smuka na ovom neobičnom mjestu. Srećom, ova vrsta zmije...

Još vijesti za vas