Ponedjeljak, 2 listopada, 2023

Putinov najodaniji saradnik priznao: “Invazija ne ide po planu, ali…”

Autor:Agencije

Preporučeno

Službena Moskva po prvi put je javno priznala da ‘specijalna vojna operacija’, kako službeno nazivaju invaziju na Ukrajinu, ne ide kako su planirali.

“Htio bih reći da ne ide sve brzo kako bismo željeli, ali samo iz razloga što se nacisti kriju iza leđa civila, starih ljudi, žena, djece, organiziraju borbene položaje u vrtićima, školama, kao i stambenim zgradama. Međutim, korak po korak idemo prema postavljenom cilju i pobijedit ćemo”, izjavio je u nedjelju Viktor Zolotov, glavni komandant Nacionalne garde Rusije, nekadašnji tjelohranitelj ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan od njegovih najlojalnijih saradnika.

Upravo se čita:  Autobus sa turistima iz Bosne i Hercegovine stao na odmaralište, sedam osoba izgubilo svijest: Šta se događalo na jugu Francuske?

On je istakao da pripadnici Nacionalne garde, zajedno s ruskim Oružanim snagama, ‘korak po korak’ izvršavaju postavljene zadaće tokom ‘specijalne operacije’ u Ukrajini i da ‘idu prema cilju’.

U međuvremenu, u nedjelju se oglasio i jedan od članova ruskog pregovaračkog tima, koji je bio na tri dosadašnja sastanka s ukrajinskom stranom u Bjelorusiji.

Leonid Slucki je, komentirajući tok pregovora, koji su nakon tri runde fizičkih susreta nastavljeni u nepoznatom broju rundi videosastanaka, izjavio da se ‘prema njegovim očekivanjima napredak u pregovorima može razviti u zajednički stav obiju delegacija, u dokumente spremne za potpisivanje’.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

“Uporedimo li pozicije Rusije i Ukrajine na pregovorima na samom početku i danas, vidi se značajan napredak”, izjavio je Slucki ne iznoseći nikakve konkretne detalje o suštini pregovora.

Ukrajinski pregovarač Mihailo Podoljak slaže se da su pregovori postali ‘konstruktivniji’.

“U principu nećemo odstupiti ni od jedne naše pozicije. Rusija to razumije. Rusija već počinje zvučati konstruktivno. Mislim da ćemo neke rezultate postići doslovce u danima koji su pred nama”, izjavio je u nedjelju Podoljak.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Miholjsko ljeto: Evo do kad će biti stabilno i natprosječno toplo

Do 13. oktobra u Bosni i Hercegovini očekuje se stabilno vrijeme, saopćio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH. Prostrano polje...

Možda vas zanima i ovo