Četvrtak, 18 srpnja, 2024

Račun za struju se mijenja: Stiže zelena, plava i crvena tarifa

Preporučeno

Prijedlog modela podrazumijeva tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene električne energije.

JP Elektroprivreda BiH (EP BiH) uputilo je Regulatornoj komisiji za električnu energiju (FERK) zahtjev za promjenu cijena električne energije za kategorije domaćinstva i ostala potrošnja (tarifne grupe od I do V), s prijedlogom cjenovnog modela.

Prijedlog modela ima za cilj štednju električne energije, energetsku efikasnost i bolju kontrolu potrošnje, a zbog stabilizacije energetskog sektora, obezbjeđenja dovoljnih količina energije za stabilno i uredno snabdijevanja kupaca i izbjegavanja potrebe za nabavkom električne energije na tržištu, što bi dovelo do znatno većeg povećanja cijena za krajnje potrošače, navode iz EPBiH.

Prijedlog modela podrazumijeva tri tarife – zelenu, plavu i crvenu, koje bi se u obračunu primjenjivale u ovisnosti od količine utrošene električne energije.

Zelena tarifa podrazumijeva utrošak u količini do/i 268 kWh u periodu 30 dana, što je prosječna potrošnja domaćinstava koje snabdijeva JP Elektroprivreda BiH, i za ove kupce nema promjene cijena. To konkretno znači da za 60 posto domaćinstava ili njih oko 437.000, nema promjene i primjenuju se cijene koje su na snazi od 1. janura 2015. godine.

Upravo se čita:  Bh. građani zaduženi do guše: Krediti stanovništvu porasli za milijardu KM

Plava tarifa podrazumijeva utrošak u količini od 268 kWh do/i 1.000 kWh u periodu 30 dana, što se prema podacima JP Elektroprivreda BiH odnosi na 37,6 posto kupaca i za njih će se konačan utrošak obračunavati po modelu: utrošak prvih 268 kWh po aktuelnim cijenama (cijene od 01.01.2015.godine), te utrošak od 268 kWh do/i 1.000 kWh primjena cijena za plavu tarifu.

Upravo se čita:  Dobre vijesti: Pojedini penzioneri u BiH dobit će dodatnu pomoć

To bi značilo da primjenom ovog modela za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo i u toku 30 dana troše 300 kWh, poskupljenje iznosi 1,27 KM (4 feninga dnevno) i račun tih kupaca bi umjesto dosadašnjih 53,28 KM, iznosio 54,55 KM.

Crvena tarifa podrazumjeva utrošak u količini većoj od 1.000 kWh u periodu 30 dana, što se prema evidencijama odnosi na svega 2,8 posto kupaca JP Elektroprivreda BiH. Ova tarifa će se obračunavati po modelu: utrošak prvih 268 kWh po aktuelnim cijenama (cijene od 01.01.2015.godine), utrošak od 268 kWh do/i 1.000 kWh primjena cijena za plavu tarifu, te utrošak veći od 1.000 kWh primjena cijena za crvenu tarifu.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Ukoliko je potrošnja veća od 1.000 kWh ti kupci su u crvenom tarifnom modelu.

Za kupce koji posjeduju jednotarifno brojilo i u toku 30 dana troše npr. 1.100 kWh, primjenom crvenog tarifnog modela poskupljenje bi iznosilo 31,64 KM, tako da bi račun za ove kupce umjesto dosadašnjih 180,39 KM, iznosio 217,78 KM.

Tarife za mrežarinu ostaju nepromijenjene kao i naknada za mjerno mjesto. Nema promjene ni iznosa naknade po kWh za obnovljive izvore energije.

Računi JP Elektroprivreda BiH sadržavaće detaljan obračun utroška električne energije po tarifama za svakog kupca, saopćeno je iz Službe za komunikacije EPBiH.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Cijene smještaja u Hrvatskoj divljaju, turistička zajednica apeluje na iznajmljivače: Budite razumni

U Hrvatskoj je trenutno 930 hiljada turista pri čemu je turistički promet u dolascima veći za pet, a noćenjima...

Još vijesti za vas