Utorak, 25 lipnja, 2024

Radnici BHRT-a održali protest upozorenja, moguć i generalni štrajk

Preporučeno

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Radnici BHRT-a održali su danas protest upozorenja kojim su željeli ukazati na katastrofalnu finansijsku situaciju u kojoj se nalaze.

Predstavnici Samostalnog sindikata radnika zaposlenih u BHRT-u saopštili su da će, ukoliko današnji protest ne bude polučio željeni rezultat, poduzeti korake ka organizovanju generalnog štrajka, u skladu sa zakonskim procedurama.

Radnicima BHRT-a, koji platu nisu dobili već 50 dana, godinama nisu uplaćeni porezi, penzioneri ne mogu ostvariti svoja prava, a zaposlenima je ugrožena egzistencija i pravo na dostojanstven rad.

Upravo se čita:  MUP KS: Pušten saobraćaj na glavnim saobraćajnicama, skup prošao bez incidenata

Podrška predstavnika vlasti ostala je deklarativna, a brojna obećanja kako će pomoći rješavanje pitanja ekonomskog opstanka BHRT-a ostala su neostvarena.

Na današnjem protestu upozorenja radnicima su podršku uputile brojne organizacije i kolege iz drugih sindikata u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović ponudio je pomoć prilikom organizovanja eventualnih budućih protesta, ne u zgradi RTV doma, već ispred Parlamentarne skupštine BiH.

Upravo se čita:  Važna informacija za sve vozače: Za ovih devet zemalja je još potrebna zelena karta

Podsjećamo, novac prikupljen od RTV takse u FBiH i dalje stoji “zaleđen” na računu Elektroprivrede BiH, jer nema dogovora o pravednoj raspodjeli sredstava između menadžmenta BHRT-a i Federalne televizije.

U međuvremenu, političari obećavaju, ali odgovornost ne preuzimaju.

BHRT je od jučer ukinuo 17 emisija iz svog programa, a neke su i skraćene.

Na listi 15 emisija koje se ukidaju su “Jedan”, “Odbrojavanje”, “Putevi zdravlja”, “Nova avantura”, domaći dokumentarni program, “Propuh”, “Thinking Box”, “Art Depo”, “Moja zemlja”, “DVS – Filmski festival u Kanu”, “Identiteti”, “Global”, “Konačno petak sa Majom Miralem”, “Inbox”, “Trend” dok će emisija “Jutro za sve” trajati dva umjesto tri sata.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas