Utorak, 16 srpnja, 2024

Radnici Mercatora prisliljeni da se odriču dijela plate?

Preporučeno

Na adresu našeg portala stigao je mail uz koji smo dobili skenirani dokument – izjavu koju su, kako stoji u objašnjenju, radnici Mercatora BH primorani potpisati u poslovnim jedinicama u kojima je ustanovljen inventurni manjak.

mercatorNa izjavama je navedeno da se potpisuju bez ikakve prisile, prijetnje i prinude, ali, kako kažu pošiljaoci, to nije tako. Kako se navodi, radnicima koji ne žele da potpišu izjavu prijeti se otkazom i drugim sankcijama.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Mercator se u izjavi poziva na solidarnost i kolektivnu odgovornost, a da pri tome ne čini ništa kako bi se radnici zaštitili jer su svakodnevno izloženi napadima, krađama i pljačkama, stoji u objašnjenju.

“Osiguranje u poslovnim jedinicama ne postoji, a video-nadzor je nefunkcionalan. Radnici osim toga što pri obavljaju svojih radnih dužnosti strahuju za svoje živote, sada će strahovati i za svoju egzistenciju jer nakon prislinog odbijanja sredstava od plate pitanje je kako će se dočekati sljedeća plata koja je svakako na rubu zakonski propisanog minimalca. Odbici su enormno visoki i obuhvataju vremenski period od 23 do 27 mjeseci, a suma novca iznosi od 700 do 1300 KM u zavisnosti od inventurnog manjka i broja radnika u jednoj poslovnoj jedinici.”, stoji u mailu koji je došao na adresu Source.ba portala.

Upravo se čita:  Guterres: Da sjećanje na Srebrenicu ojača odlučnost da izgradimo svijet bez genocida

izjava_mercator

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas