Subota, 20 travnja, 2024

Rano jutros potres jačine 4,1 stepen zatresao Split

Preporučeno

Rano jutros potres je ponovno zatresao Split. 4,1 stepeni probudilo je Splićane, ali i stanovnike brojnih drugih gradova u srednjoj Dalmaciji te navodno i u Hercegovini. Ovo je već treći potres na tom području u posljednja tri nedjelje.

indexU 5:29 sati seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres sa epicentrom 16 kilometara sjeveroistočno od Splita u okolici Muća, izvijestila je Seizmološka služba.

Magnituda je potresa prema Richteru 4.1, a u epicentralnom se području mogao osjetiti intenzitetom V-VI stepena Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.

Za sad je poznato da se potres osjetio u Kninu, Drnišu do Makarske i na srednjedalmatinskim ostrvima.

Upravo se čita:  Obustavlja se potraga za tijelom male Danke u ovom obimu, istražitelji planiraju nešto drugo

Inače, ovo je već treći potres koji se osjetio u Splitu i okolici u nepuna tri nedjelje. Prvi je bio 17. januara jačine 4,1 po Richteru i epicentrom kod Muća, kao i drugi u subotu, koji je bio jačine 3,2 stepena.

Šta kažu seizmolozi?

Tri potresa u kratkom razdoblju podstaknula su mnoge da se pitaju slijedi li nam u skorije vrijeme razorni potres. ‘Ono što sada znamo jest da je aktivno seizmičko područje oko Muća. Osim toga, Dalmacija je dio mediteransko aktivnog seizmičkog područja i tu dolazi do sudaranja dviju tektonskih ploča, afričke i euroazijska’, rekao je Ivo Allegretti, dežurni seizmolog Seizmološke službe za Dnevnik.hr. Napominje kako je nemoguće znati kada će se dogoditi sljedeći potres. ‘Moguće je da se radi tek o nizu potresa koji će zamrijeti, a moguće je i da se dogodi jedan veliki. To niko zapravo ne može znati’, rekao je Allegretti.

Upravo se čita:  Za sobom ostavio suprugu i troje djece, imao je samo 44 godine: Tužan kraj potrage za podoficirom Vojske Srbije

A kako se što bolje zaštiti u slučaju potresa? Savjetuje se sklanjanje pod čvrsti stol, klupu ili uz nosivi zid. Treba se držati što dalje od stakla, prozora, vanjskih vrata i vanjskih zidova te svega što bi moglo pasti. Ispod okvira vrata skloniti se treba samo ako znate da je riječ o snažnom nosivom zidu. Ako ste u krevetu kad počne potres, ostanite tamo, čekajte i glavu zaštitite jastukom, osim ako ste pod teškim rasvjetnim tijelom koje bi moglo pasti. Ostanite u zatvorenom sve dok se podrhtavanje tla potpuno se smiri i tada izađite na otvoreno. Većina ozljeda tokom potresa dogodi se kada ljudi panično istrčavaju na otvoreni prostor.

Upravo se čita:  Vlada FBiH: Objavljen Javni poziv za projekte općina i gradova, u Budžetu osigurano 50 miliona KM

(Dnevnik.hr)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) pozdravio je inicijativu lokalnih političara da nastave svoju opredijeljenost za usvajanje zakona koji...

Još vijesti za vas