Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Rastu cijene peleta: U aprilu bilo sniženje, u maju poskupljenje

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

Tona peleta koja se može kupiti direktno kod proizvođača peleta košta 550 maraka sa uračunatim PDV-om i bez prijevoza.

Tržište svim vrstama ogrjeva u Federaciji Bosne i Hercegovine, peleta, briketa, drveta i uglja dobro je snabdjeveno i na isporuku se čeka nekoliko dana dana. Međutim, kako se približavamo zimi, cijene svih vrsta ogrjeva će stalno rasti i već se počelo to događati.

– Najpopularniji energent, pelet, u aprilu je imao akcijsku cijenu od 490 maraka po toni sa prijevozom do kućne adrese kupca i te su količine bile ograničene. Brzo smo rasprodali raspoložive količine po toj cijeni, ali smo uspjeli građanima osigurati značajan popust u odnosu na raniju cijenu od 560 maraka – kaže za Faktor Muhamed Helać, iz firme Drvosječa koja se bavi prodajom ogrjeva svih vrsta.

Upravo se čita:  Kompanija Bingo otvorila novu benzinsku pumpu: Benzin košta 2,41 KM po litru, a dizel 2,26 KM

U odnosu na april kada je cijena jedne tone peleta iznosila 490 maraka, već u ovom mjesecu maju cijena jedne tone peleta skočila je na 520 maraka, za koliko prodaje Drvosječa. Tona peleta koja se može kupiti direktno kod proizvođača peleta košta 550 maraka sa uračunatim PDV-om i bez prijevoza.

Kažu da će cijene rasti i to pravdaju problemima za nabavku drveta jer ne mogu osigurati potrebne količine, morali su povećati plaće svojim radnicima, a cijene sirovina stalno rastu. Sve će to morati platiti građani koji moraju osigurati ogrjev za predstojeću grijnu sezonu, pa su trenutne cijene u Drvosječi sljedeće:

Upravo se čita:  U BiH najavljena gradnja "najsavremenijeg akva parka u Evropi"

Iscijepano drvo zadržava cijenu na 132 marke po kubiku, briket je 450 maraka po toni. Cijene kamenog / mrkog uglja, kažu u Drvosječi, ubrzo će rasti, a trenutna cijena po toni iznosi 285 maraka sa prijevozom do kupca u gradovima gdje se nalaze podružnice Drvosječe.

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo