Utorak, 23 travnja, 2024

Ratni vojni invalid i borac Armije RBiH ima penziju od 2,50 KM!?

Preporučeno

Halid Hadžić, 60-godišnji bivši borac 501. brigade iz sastava Petog koprusa Armije RBiH i 40-postotni ratni vojni invalid, od 2005. godine prima invalidsku penziju u iznosu od 2,58 KM!

Foto: Avaz
Foto: Avaz

Životna sudbina odvela ga je 1992. godine iz Njemačke, gdje je radio, da kao srčani Krajišnik uzme pušku u ruke i stane u odbranu kućnog praga. Ostao je u uniformi do kraja rata, a dva puta je teško ranjavan.

– Od detonacije granate doživio sam totalnu amneziju, a drugi put sam ranjen u ruku i u obje noge – govori Hadžić.

Upravo se čita:  Srbijanski stručnjaci raskrinkali Dodikov skup: Ni blizu 50 hiljada, ovo je djetinjasto

Iako ima ukupno skoro 19 godina radnog staža, teško oboljeli borac iz Kulen-Vakufa sa suprugom živi veoma skromno.

– Prema ovoj penziji, crk’o bih istog dana da mi ne pomognu djeca – kaže Halid Hadžić, koji boluje od bronhitisa, oboljenja kostiju i ima ugrađena tri bajpasa.

O ratu i ratnim patnjama i “nagradi” koju prima nakon rata za to, bespomoćno odmahuje glavom. Dodaje da mu je, kada je svojevremeno prikupljao dokumente za penziju, jedan službenik u bihaćkom odjeljenju Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) tražio 250 eura da mu sredi bolju penziju. Odbio je.

Upravo se čita:  Bliži se 1. maj: Janje od 15 kilograma košta 345 KM!

Hadžić je, kako naglašava Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, samo jedan od apsurdnih primjera kako su ratni vojni invalidi diskriminirani u odnosu na ostale vojne osiguranike koji ostvaruju penziju po povoljnim uvjetima.

– Savez podržava sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca, koji bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri. Ovo zakonsko rješenje trebalo bi omogućiti pravo na penziju za skoro 2.000 RVI. Mi zaslužujemo više prava i pravednosti – kaže Hošić.
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH naglašava da Savez podržava napore Vlade FBiH da se što prije donese zakon o povoljnijem penzionisanju vojnih osiguranika.

Upravo se čita:  Uloge se mijenjaju: Dio Bosne i Hercegovine koji je jučer prošao dobro, sutra će biti na najvećem udaru vremenske promjene

– O njegovim eventualnim dopunama i izmjenama razgovarat ćemo naknadno. Sada je važno da se on usvoji u onoj formi u kojoj je predložen – ustvrdio je Hošić.

Izvor: Dnevni avaz

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Ako imate ove novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM? Od naredne godine ih više nećete moći koristiti

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice konvertibilne marke apoena 10 KM, 20 KM, 50 KM i...

Još vijesti za vas