Ponedjeljak, 5 lipnja, 2023

Ratni vojni invalid i borac Armije RBiH ima penziju od 2,50 KM!?

Nemojte propustiti

Halid Hadžić, 60-godišnji bivši borac 501. brigade iz sastava Petog koprusa Armije RBiH i 40-postotni ratni vojni invalid, od 2005. godine prima invalidsku penziju u iznosu od 2,58 KM!

Foto: Avaz
Foto: Avaz

Životna sudbina odvela ga je 1992. godine iz Njemačke, gdje je radio, da kao srčani Krajišnik uzme pušku u ruke i stane u odbranu kućnog praga. Ostao je u uniformi do kraja rata, a dva puta je teško ranjavan.

– Od detonacije granate doživio sam totalnu amneziju, a drugi put sam ranjen u ruku i u obje noge – govori Hadžić.

Upravo se čita:  Kakvu ulogu su Naida i Ajša imale u vezi s navođenjem djevojaka na prostituciju?

Iako ima ukupno skoro 19 godina radnog staža, teško oboljeli borac iz Kulen-Vakufa sa suprugom živi veoma skromno.

– Prema ovoj penziji, crk’o bih istog dana da mi ne pomognu djeca – kaže Halid Hadžić, koji boluje od bronhitisa, oboljenja kostiju i ima ugrađena tri bajpasa.

O ratu i ratnim patnjama i “nagradi” koju prima nakon rata za to, bespomoćno odmahuje glavom. Dodaje da mu je, kada je svojevremeno prikupljao dokumente za penziju, jedan službenik u bihaćkom odjeljenju Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) tražio 250 eura da mu sredi bolju penziju. Odbio je.

Upravo se čita:  Skandal potresa Pravni fakultet: Asistent varao ženu sa studentkinjom, sa fakulteta poručili da će biti suspendovan ako se sve dokaže

Hadžić je, kako naglašava Ale Hošić, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida Federacije BiH, samo jedan od apsurdnih primjera kako su ratni vojni invalidi diskriminirani u odnosu na ostale vojne osiguranike koji ostvaruju penziju po povoljnim uvjetima.

– Savez podržava sveobuhvatni zakon o povoljnijem penzionisanju branilaca, koji bi se uskoro trebao naći u parlamentarnoj proceduri. Ovo zakonsko rješenje trebalo bi omogućiti pravo na penziju za skoro 2.000 RVI. Mi zaslužujemo više prava i pravednosti – kaže Hošić.
Predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida FBiH naglašava da Savez podržava napore Vlade FBiH da se što prije donese zakon o povoljnijem penzionisanju vojnih osiguranika.

Upravo se čita:  Srušen posljednji simbol nekadašnjeg industrijskog gigant u Bosni i Hercegovini

– O njegovim eventualnim dopunama i izmjenama razgovarat ćemo naknadno. Sada je važno da se on usvoji u onoj formi u kojoj je predložen – ustvrdio je Hošić.

Izvor: Dnevni avaz

Pročitajte još

Izdvajamo

Realnost u Njemačkoj: Kad su i dva posla premalo za pristojan život

U Njemačkoj je uobičajeno plaću izražavati bruto iznosom, što zna biti neugodno iznenađenje za strance koji dolaze raditi u...

Možda vas zanima i ovo