Petak, 12 travnja, 2024

“Razlika i 2 KM”: Cijene u BiH i dalje vrtoglavo rastu, u regionu nije ista situacija

Preporučeno

Dok Hrvatska usvaja peti paket mjera za zaštitu domaćinstava od rasta cijena, a Srbija snižava cijene osnovnih životnih namirnica, za većinu građana BiH kupovina predstavlja neprijatno iskustvo.

Mjere pomoći u snižavanju cijena hrane i ostalih proizvoda vidljive su samo očima posmatrača – političara. Pred očima potrošača i dalje su vrtoglavo visoke cijene.

A sve dok političari iz solidarnosti, koja je za sada uglavnom deklarativna, ne pređu na konkretna djela, ili barem prepišu rješenja iz zemalja regije, građani sve manje proizvoda imaju u korpi.

Upravo se čita:  Penzioneri u FBiH mogu očekivati povećanje aprilskih penzija za samo 1,55 posto

Dok Hrvatska usvaja peti paket mjera za zaštitu domaćinstava od rasta cijena, a Srbija snižava cijene osnovnih životnih namirnica, za većinu građana BiH kupovina predstavlja neprijatno iskustvo.

Kako bi uštedjeli – dovijaju se na različite načine. Zbog razlike u cijeni koja za neke proizvode sada iznosi i više od 2 KM u pograničnom dijelu BiH sve popularnija je kupovina s druge strane Drine.

Upravo se čita:  Lijepe vijesti za maturante u ovom dijelu BiH: Dobit će jednokratnu pomoć od 300 KM

Do sad je to bilo najzastupljenije u Zvorniku, gdje su prodavnice u Srbiji udaljene nekoliko stotina metara, ali ni Bijeljina ne zaostaje za ovim trendom.

Dok se građani snalaze da bi primanja rastegli “od prvog do prvog”, potezi nadležnih za sada se svode na najave. U Republici Srpskoj uzdaju se u solidarnost trgovaca kroz akciju “Društveno odgovorni”.

Upravo se čita:  Tragedija velikih razmjera: Penzioneru izgorjela kuća i 35.000 eura u njoj!

Građanima ostaje nada da će se, barem kratkoročno, dogoditi neko pojeftinjenje, jer su im osnovne stvari odavno postale luksuz.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Iz sarajevske policije objavili detalje tragedije: Utvrđeni identiteti pronađene žene i djeteta na Bentbaši

Policijski službenici PU Stari Grad su, nastavljajući rad u cilju identifikacije tijela pronađenih dana 11.04.2024. godine na lokalitetu Bentbaša,...

Još vijesti za vas