Srijeda, 22 svibnja, 2024

Reagujte na vrijeme i postavite se ispred vaše konkurencije na Googleu: Šta sve donose promjene u Analytics servisu?

Preporučeno

Početak jula tekuće godine donosi velike promjene za sva poslovanja koja se bore za svoje mjesto na tržištu, razvijajući svoje marketing strategije u skladu sa analizom relevantnih podataka. Univerzalna ili stara analitika, koja je od 2005. godine predstavljala rješenje za merenje i analiziranje napretka svakog modernog biznisa, prvog jula 2023. godine odlazi u istoriju i ustupa svoje mesto Google Analytics 4, što predstavlja izuzetno važan korak i promjenu kojom će se marketinški stručnjaci baviti i kojoj će morati da se prilagode.

Budući da je ovo jedan značajan zaokret u ovom kontekstu, jasno nam je zbog čega budi mnogo interesovanja, ali i zabrinutosti. Pitanja u vezi sa migracijom na GA4 su brojna, a u tekstu koji slijedi ćemo pokušati da razjasnimo sve faktore koji mogu da utiču na uspešnost prelaska na novu generaciju Google Analytics.

Ključne razlike između Universal Analytics i GA4

Kao najsavremenije rešenje za praćenje podataka i merenje napretka poslovanja, Google Analytics 4 platforma nudi brojne benefite, kojima ćemo kasnije u tekstu posvetiti dodatnu pažnju. Sa druge strane, ono što brine marketinške stručnjake jeste kompleksnost samog procesa migracije i konačnog prilagođavanja novom načinu pristupanja ključnim informacijama od kojih zavisi budući razvoj poslovanja. O tome koliko je sama migracija kompleksan proces govore najbolje razlike između analitike na koju smo navikli i nove platforme na koju bi trebalo da pređemo. U domenu izveštavanja, nakon 1. jula 2023. godine će korisnici morati da se prebace na komercijalni GA 360 ne bi li koristili više od jednog prikaza izveštavanja, ali će za razliku od ograničenog cross-device i cross-platform izveštavanja, GA4 svojim korisnicima omogućiti kontinuirano cross-device i cross-platform izveštavanje. Hit Limitss takođe više neće biti značajan faktor i ni u ovom pogledu više neće biti ograničenja, a integracija BigQuery će biti dostupna besplatno. Google Analytics 4 model je zasnovan na događajima i pri tome se sve radnje klijenata u GA4 evidentiraju kao događaji. Kako ovaj model analitike prati sve događaje klijenata (za razliku od pređašnjeg fokusiranja na prikaze stranica), otvara se mogućnost kreiranja jedinstvenog korisničkog putovanja i ovo će u velikoj meri doprineti uspešnosti na planu optimizacije veb lokacija, a samim time i korisničkog iskustva.

Značaj blagovremenog ulaska u proces prelaska na GA4

Zbog značajnih razlika između dve platforme o kojima je reč, Google nije omogućio automatski prenos istorijskih podataka sa Universal Analytics po prelasku na GA4 rešenje. Pravovremena Google Analytics 4 migracija je zbog toga od ključnog značaja, jer je ovo proces, koji zahteva pripremu, a neretko i uključivanje dodatne pomoći stručnog kadra. Prilikom pripreme za prelazak na GA4 je važno da se prikupe i obrade istorijski podaci, ne bi li se isključio rizik kaskanja za konkurencijom, ali i da bi se otvorila mogućnost prednjačenja u odnosu na ona poslovanja koja nisu pristupila procesu GA4 migracije na vreme. U ovaj proces je moguće stupiti uz direktnu pomoć stručnjaka ali i samostalno, tačnije oslanjajući se na vodiče koje stručnjaci poput Four Dots Data Tracking & Analytics tima nude poslovanjima kao pojašnjenje i podrška u cilju postizanja željenog ishoda migracije.

Benefiti Google Analytics 4 platforme

Nova verzija analitike pruža brojne informacije koje su od izuzetnog značaja za efikasnu marketinšku praksu. Usredsređujući se na put korisnika od inicijalne posete veb lokacije do konverzije, poslovanja mogu da iskuse izuzetne prednosti novog načina praćenja i analize podataka i ostvare svoje ciljeve. Sa GA4 mi smo u mogućnosti da detektujemo glavne izvore organskog saobraćaja i možemo da poboljšamo obradu organskog saobraćaja. GA4 je analitička solucija koja je u skladu sa novim potrebama poslovanja, ali nas ta činjenica vraća na pitanje značaja pravovremene reakcije na vest o ovoj promeni i pravilnosti samog procesa migracije odnosno podešavanja. Ukoliko ovome pristupimo na pravi način, sa GA4 dobijamo izuzetno korisne uvide, a da pri tome ne narušavamo privatnost korisnika. Predviđanja koja se uz pomoć nove analitike formiraju, pomoći će marketinškim stručnjacima da valjano usmere kampanje sa fokusom na najvažnije podatke.

Iako nas činjenica da analitika kakvu poznajemo i na koju smo navikli nestaje budi osećanje strepnje u mnogima, ovo će bez sumnje naposletku biti dobra stvar koja se desila u svetu biznisa. Vrlo je važno da budemo spremni da učimo, budući da GA4 počiva na sasvim drugačijem modelu podataka, ali je ovo očekivani korak napred koji je usklađen sa novim potrebama u pogledu pristupa privatnosti korisnika, o čemu se u poslednje vreme zaista mnogo govori. Počnite sa GA4 migracijom već danas, jer će svako odlaganje samo dovoditi u pitanje ishod koji želite da dobijete iz ovog procesa. Ukoliko na vreme otpočnete proces prikupljanja i obrade podataka, te i podešavanja GA4, ubrzo ćete osetiti značajne benefite ovog novog modela koji nam Google nudi.

Izdvajamo

Izdvajamo

Prije nekoliko dana FUP spriječio još jedno samoubistvo maloljetnice: “Bojim se da nećemo biti uvijek uspješni”

Tim Federalne uprave policije za borbu protiv kompjuterskog kriminala prije dva dana spriječio je samoubistvo maloljetnice na području Tuzlanskog...

Još vijesti za vas