Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Reakcija VSTV-a: Konaković izjavama vrši eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji!

Preporučeno

- Pozivamo političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Povodom neprimjerenih izjava na rad nosilaca pravosudnih funkcija, konkretnih pravosudnih institucija te pravosudnog sistema u cjelini, koje je ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković iznio na konferenciji za štampu 25. aprile 2024. godine, reagrialo je Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH).

“Želimo da široku javnost, posebno političare, podsjeti da ovakve izjave utiču na narušavanje povjerenja u rad pravosuđa u Bosni i Hercegovini, stvaranje nesigurnosti u društvu te vrše eroziju principa vladavine prava u našoj zemlji i ujedno se mogu smatrati kao pokušaj pritiska na rad pravosuđa u konkretnim predmetima.

Upravo se čita:  Dodik: I Konaković je priznao, i šta sad?

Zato pozivamo političare da kroz suzdržanost i zrelost u komentarisanju rada pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija, daju lični doprinos vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Ujedno naglašavamo da VSTV BiH, u okviru svojih nadležnosti, ulaže napore u kreiranju preduslova za efikasniju i kvalitetniju borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Kao institucija svjesni smo da je, i pored pomaka u postizanju boljih rezultata u procesuiranju organizovanog kriminala i korupcije, potrebno uložiti dodatne napore kako bi se postiglo bitno unaprjeđenje u ovoj oblasti, koja je od suštinskog značaja za bosanskohercegovačko društvo. Zato od svih građana, posebno od njihovih političkih predstavnika, očekujemo podršku u borbi za budućnost našeg društva koje je ozbiljno ugroženo upravo organizovanim kriminalom i korupcijom.

Upravo se čita:  Schmidt o otcjepljenju: Ne mislim da je to puka retorika, nego politička agenda s ciljem ugrožavanja BiH

VSTV BiH, ovim putem, želi pružiti snažnu podršku radu pravosudnih institucija i nosilaca pravosudnih funkcija na procesuiranju svih predmeta, posebno organizovanog kriminala i korupcije”, saopćeno je iz VSTV-a.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Iz kiseljačkog JP “Vodovod i kanalizacija” jutros, je saopćena informacija o redukciji vodosnabdijevanja na određenim područjima. Iz ViK-a Kiseljak je...

Još vijesti za vas