Srijeda, 24 travnja, 2024

Redžić zbog mina i terena sam nije mogao sići u kanjon

Preporučeno

Tijelo akademika Redžića slučajno su pronašli lovci na veoma nepristupačnom terenu, u zoni odgovornosti Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo. Obdukcija je izvršena odmah po izvlačenju tijela iz kanjona.

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Istraga o uzroku i okolnostima smrti akademika Sulejmana Redžića još tapka u mjestu. Čekaju se, navodno, rezultati patohistoloških analiza, nakon čega će patolog dati svoje mišljenje. No, stručnjaci koji poznaju lokalitet na kojem je nađeno njegovo tijelo tvrde da bez opreme Redžić sam nije mogao sići u korito.

Osim toga, područje od Kozije ćuprije i šireg lokaliteta Lapišnice smatra se rizičnim jer je veliki dio ovog terena pod minama. Podsjetimo, akademik Redžić je svoju porodičnu kuću napustio 7. januara ove godine u poslijepodnevnim satima.

Upravo se čita:  “Zima” će još kratko trajati: Vraćaju nam se ljetne temperature!

Miro Kalem, rukovodilac Gorske službe spasavanja Jahorina koji je učestvovao u izvlačenju tijela akademika, naglasio je da mu nije jasno kako je neko mogao uopće tamo dospjeti bez adekvatne opreme, piše Dnevni avaz.

To je prilično nepristupačan teren, a mora se uzeti u obzir da je tada, u januaru, bilo snijega i da se vrlo teško moglo kretati. Moje mišljenje je da nema logike da je neko poput Redžića, onako odjeven i obuven, mogao uopšte dole sići. Čak i oni koji su odjeveni za planinu, dole, gdje je bilo tijelo, moraju sići s velikim oprezom – tvrdi Kalem.

Upravo se čita:  Edhem Bičakčić: Elektroprivreda BiH se neodgovorno ponašala, ne možete prodavati jeftinije struju nego što vas košta

Kako kaže Ljubomir Savičić, šef Ureda BH MAC-a Pale, on je istražnim organima već dao izjavu koja se odnosi na lokalitet gdje pronađeno tijelo akademika.

Otprilike, najbliža lokacija gdje se nalaze mine udaljena je bila oko 250 metara od mjesta gdje je pronađeno tijelo akademika. Tačno je da je tamo bila linija razgraničenja koja je sjekla cestu i cijeli kanjon rijeke Miljacke – naveo je Savičić, a prenosi pomenuti list

Kalem smatra da akademik nije mogao do mjesta gdje je pronađen doći uz kanjon rijeke Miljacke, jer je ona u ovom zimskom periodu nabujala.

Upravo se čita:  Šmit: Vrijeme za usvajanje domaćih rješenja ističe

Nelogično bi bilo da se on kroz rijeku i šiblje probijao dotamo. Logično, tamo je mogao doći cestom i neko ga je morao vidjeti na dolasku – smatra Kalem.

Do kraja sedmice će biti poznat uzrok smrti

Do kraja ove sedmice bi trebali biti urađeni svi nalazi potrebni za utvrđivanje uzroka smrti akademika Sulejmana Redžića, potvrdio patolog Hamza Žujo, specijalista sudske medicine, koji je angažiran na slučaju smrti Sulejmana Redžića, piše Klix.

Iako je akademikovo tijelo pronađeno prije više od mjesec dana u kanjonu rijeke Miljacke na lokalitetu Lapišnica, još uvijek nije utvrđen uzrok njegove smrti.

(Bh-index/Avaz/Klix)

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Sretan kraj potrage: Pronađena Tijana koja je nestala u martu

Tijana Simić koja je 13. marta nestala na Karaburmi pronađena je, što je potvrdila njena sestra na društvenim mrežama....

Još vijesti za vas