Utorak, 25 lipnja, 2024

Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini, pod ovim uslovima

Autor:Reuters

Preporučeno

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog za postizanje svojih ciljeva, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije bojišnice, rekla su za Reuters četiri ruska izvora, dodajući da je spreman nastaviti borbu ako Kijev i Zapad ne odgovore, javlja Reuters.

Tri izvora, upoznata s raspravama u Putinovom okruženju, izjavila su da je ruski vođa izrazio frustraciju maloj skupini savjetnika zbog onoga što vidi kao pokušaje Zapada da spriječi pregovore, prenosi Reuters.

“Putin može da se bori koliko god je potrebno, ali Putin je takođe spreman za prekid vatre – da zamrzne rat”, rekao je drugi od četvorice, visoki ruski izvor koji je radio s Putinom i ima saznanja o razgovorima na najvišem nivou u Kremlj.

Upravo se čita:  Švicarci protjeruju poštara iz BiH, ukrao pakete vrijedne 100.000 franaka

On je, kao i ostali citirani u ovoj priči, govorio pod uvjetom da ostane anoniman s obzirom na osjetljivost stvari.

Za ovaj izvještaj, Reuters je razgovarao s ukupno pet ljudi koji rade ili su radili s Putinom na višem nivou u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentarisao zamrzavanje rata na sadašnjim linijama fronta.

Putinov portparol Dmitrij Peskov, u odgovoru na zahtjev za komentar, rekao je da je šef Kremlja više puta jasno stavio do znanja da je Rusija otvorena za dijalog za postizanje svojih ciljeva, rekavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Upravo se čita:  Dejanu iz BiH se sudi za ubistvo bivše djevojke: Motiv je velika suma novca, za tijelom se još traga

Ministarstvo vanjskih poslova i odbrane Ukrajine nisu odgovorili na pitanja.

Prošlonedjeljno imenovanje ekonomiste Andreja Belousova za ruskog ministra odbrane neki zapadni vojni i politički analitičari vidjeli su kao stavljanje ruske ekonomije na trajnu ratnu osnovu kako bi se pobijedio u dugotrajnom sukobu.

To je uslijedilo nakon kontinuiranog pritiska na bojnom polju i teritorijalnog napredovanja Rusije posljednjih sedmica.
Međutim, izvori su rekli da bi Putin, reizabran u martu na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristio trenutni zamah Rusije da ostavi rat iza sebe. Nisu direktno komentarisali novog ministra odbrane.

Upravo se čita:  Pentagon: Ukrajina može koristiti američko oružje da napadne vojne ciljeve u Rusiji

Na osnovu svojih saznanja o razgovorima u višim redovima Kremlja, dva izvora su izjavila da Putin smatra da su dobici u ratu do sada dovoljni da proda pobjedu ruskom narodu.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Sankcioniranim firmama ‘povezanim s porodicom Dodik’ prijete raskidi ugovora

Četiri institucije i jedno javno poduzeće iz Bosne i Hercegovine potvrdili su za Radio Slobodna Evropa (RSE) da mogu...

Još vijesti za vas