Nedjelja, 21 srpnja, 2024

Roba iz inostranstva sve traženija: Građani BiH potrošili vrtoglavu cifru na odjeću, obuću, šminku…

Preporučeno

- Najčešće je riječ o robi široke potrošnje poput odjeće, obuće i šminke – istakli su u UIO BiH.

Da je građanima Bosne i Hercegovine iz inostranstva sve draža, svjedoče podaci Uprave za indirektno oporezovanje (UIO) BiH, prema kojima je za odjeću, obuću, šminku i druge potrepštine poručene preko interneta lani potrošeno više od četiri miliona maraka.

U UIO ističu da je stanovnicima BiH na kućnu adresu tokom prošle godine iz inostranstva stigla roba, koju su poručili putem interneta, vrijedna 4,013 miliona maraka, dok je na ime dažbina dodatno izdvojeno 852.788 KM. Godinu ranije građani BiH su onlajn poručili robu vrijednu 3,867 miliona maraka, dok su dažbine iznosile 846.400 KM. Najviše posla lani, ako je suditi po podacima UIO, imali su dostavljači na području Sarajeva, zatim Banjaluke, te Mostara.

– Najčešće je riječ o robi široke potrošnje poput odjeće, obuće i šminke – istakli su u UIO BiH.

Upravo se čita:  Vlada KS apeluje na građane da racionalno koriste vodu kako bi izbjegli redukcije, najavili i mjere

Carinska procedura uvoza sve robe, pa tako i robe koja putem poštanskih paketa stiže u BiH, obavlja se, podsjetili su u UIO, u skladu sa Zakonom o carinskoj politici BiH i svim važećim podzakonskim aktima.

Prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobijaju putem pošte pakete direktno iz inostranstva od pravnog lica, oslobađanje od plaćanja uvoznih dažbina vrši se za pakete zanemarive vrijednosti, odnosno do iznosa od 300 KM, ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inostranstva i plaća je prilikom narudžbe.

– S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih dažbina paketi do vrijednosti od 90 KM ukoliko fizička lica iz BiH robu dobiju od fizičkih lica iz inostranstva bez bilo kakvog plaćanja. Kada se radi o gore pomenutoj robi, mora biti vidljivo da je ona namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena daljoj prodaji u BiH – istakli su u UIO.

Upravo se čita:  Zašto je majka ostavila djecu od dvije i četiri godine samu u kući? "Riječ je o samohranoj majci koja je morala raditi"

Izvršna direktorica Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ iz Prijedora Murisa Marić istakla je za „Glas“ da zbog boljeg kvaliteta i jeftinije robe sve više ljudi, prvenstveno mladih, odlučuje da odjeću, obuću i druge slične stvari naruči putem interneta iz inostranstva.

– Roba koju građani poručuju onlajn, a stiže iz inostranstva je sigurno kvalitetnija, a uz i nešto jeftinija nego što se može naći na domaćem tržištu – kazala je Marićeva.

Dodala je da je jedina mana onlajn kupovine to što je povrat, u slučaju da nešto ne odgovara, komplikovaniji, čega su potrošači svjesni.

Upravo se čita:  Nije dočekao operaciju: Danas dženaza Adnanu Šemiću

Prema riječima ekonomiste Zorana Pavlovića, vrijeme nameće nova pravila i mogućnosti.

– Do juče nismo imali mobilni, danas imamo i pametni telefon i kompjuter u jednom. Svi se moraju prilagoditi promjenama koje donosi moderni život, pa i sami trgovci u Srpskoj koji moraju tražiti nove načine kako da zarade i ne izgube mušterije zbog onlajn kupovine – kazao je Pavlović.

Prema podacima UIO, tokom januara i februara ove godine stanovnici BiH su poručili robu vrijednu 433.445 maraka, dok je na ime dažbina dodatno izdvojeno 88.729 maraka.

Ove godine najviše robe iz inostranstva poručili su stanovnici Sarajeva i Mostara.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Gdje žive i čime se bave potomci bh. zvijezda: Djeca Dine Merlina završila prestižne univerzitete

Ko okusi život pod svjetlima reflektora uglavnom svoje nasljednike pokušava sačuvati daleko od očiju dijela javnosti koju zanima privatni...

Još vijesti za vas