Utorak, 16 srpnja, 2024

Rodila sam zdravo dijete u Gradačcu, odnijeli su ga u bolnicu u Tuzlu i više ga nisam vidjela…

Preporučeno

Nakon apela porodice Plauc, danas je na adresu Bh-index portala stigao apel porodice Memić koji se nadaju da će pronaći svog sina, koji bi danas trebao imati 21 godinu.

Fadil i Fikreta Memić (Foto: Facebook)
Fadil i Fikreta Memić (Foto: Facebook)

“Imam isti slučaj kao gospođa što traži sinove, rodila sam zdravog sina, ne znam ništa za njega, bio je isto u inkubatoru u Tuzli. Rođen je 31. maja 1992. godine, sada bi trebao imati 21 godinu. Molim vas pomozite mi, patim godinama, nema gdje ga nisam tražila, lažu me svugdje”, kazala je Memić Fikreta koja trenutno s mužem i dvije kćerke živi u Sloveniji.

“Rodila sam u Gradačcu 31. maja 1992. godine, u 7. mjesecu trudnoće. Sin je bio sa mnom tri dana u bolnici u Gradačcu. Kasnije su mi rekli da dijete mora u Tuzlu u inkubator,a meni nisu dozvolili da budem s njim jer kažu nema mjesta za mene. Sin mi nije imo dovoljno kilograma i morao je u inkubator. Zvala sam svaki dan bolnicu jer do Tuzle nisam mogla doći, govorili su mi da je sin zdrav. Poslije su mi rekli da dođem po zdravog sina, bila sam tako vesela, međutim kada sam došla u Tuzlu rekli su mi da mi je dijete umrlo. Osim rodnog lista, ništa više nemam od njega, nisam ga ja ni ukopala niti dobila osmrtnicu”, kazala je Fikreta u apelu.

Upravo se čita:  Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici će prvi put biti održana na visokom nivou u sjedištu UN-a

Najgore mi je bilo kada mu je došlo da ide u 1. razred, mislim da umirem po malo svaki dan za njim, ali se borim imam dvije zlatne kćerkice i krasnog muža koji stoje uz mene. Stoga vas molim putem medija da mi pomognete da nađem svoje dijete – navedeno je u poruci koji su potpisali tužni roditelji i sestre, trenutno nastanjeni u Sloveniji.

Upravo se čita:  Zeposleni u FBiH bi ponovo mogli dobiti pomoć do 2.500 KM, evo detalja

Podsjećamo, porodica Plauc je nedavno uputila apel putem medija u nadi da pronađu svoja dva sina blizanca koji su rođeni u bolnici u Tuzli, a danas bi trebali biti 20-godišnjaci.

Presuda Suda za ljudska prava u Strazburu

Priča o bebama nestalim na Balkanu aktuelizovana je presudom Suda za ljudska prava u Strazburu koji je naložio da se majci Zorici Jovanović iz Srbije isplati odšteta u iznosu od 10.000 eura zbog ovakvog slučaja.

Upravo se čita:  U Kiseljaku uvedene redukcije vode, neka naselja danima bez vodosnabdijevanje

Sud u Strazburu utvrdio je da je Zorici Jovanović, čija je tek rođena beba 1983. godine nestala iz državnog porodilišta u Ćupriji, povređeno pravo na poštovanje porodičnog života jer taj slučaj nije rasvijetljen. Nesretnoj majci tada nije dozvoljeno da vidi tijelo bebe, smrt nije zvanično zabilježena niti je ustanovljen uzrok, zbog čega ona vjeruje da je njen sin živ, prenosi Doznajemo.

Navodno je više stotina ovakvih sumnjivih slučajeva.

(Bh-index)

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Da li klima da radi stalno ili je s vremena na vrijeme treba isključiti? Evo šta kaže stručnjak

Da li je bolje da klima uređaj radi neprekidno ili je treba s vremena na vrijeme isključiti? Donosimo savjet...

Još vijesti za vas