Ponedjeljak, 4 ožujka, 2024

Roditelji dječaka iz Tešnja očajni: “Dijete već godinu dana izloženo vršnjačkom nasilju, niko ne reaguje”

Autor:N1

Preporučeno

Godinu dana, kažu roditelji, oni su prijavljivali školi, no, kako tvrdi, škola obeća da će porazgovarati i riješiti problem, ali to se ne desi.

Salih Talo, otac učenika koji pohađa Osnovnu školu „Rešad Kadić“ u Tešnju, tvrdi da je njegovo dijete već godinu dana izloženo vršnjačkom nasilju, a sve je kulminiralo u srijedu.

Dječak je, tvrdi, povrijeđen iz škole došao u srijedu u jako lošem stanju, a trenutno se nalazi u lošem psihičkom stanju.

“Boji se otići do trgovine, jako je prepadnut. Nigdje neće bez nas. Čekam poziv psihologa u Tešnju da vidimo šta će on odrediti na njegovo psihičko stanje”, priča otac Salih za N1.

Majka Irena kaže da je prvo sve počelo psovanjem, vrijeđanjem i gurkanjem. K’o djeca – mislili su.

“Međutim, u srijedu je eskaliralo i došlo do fizičkog naselja. Meni dijete kaže da je krenuo kući i dječak mu je rekao ‘hej mali’, on se okrenuo i ovaj mu je opsovao majku. Moj dječak je rekao ‘nemoj mi to govoriti i ja ću tebi’. Međutim, ovaj se zaletio, slomio mu kišobran, nabio ga nogom i slomio mu naočale, gurnuo ga u blato i šutao nogao. Dijete se nije smjelo vratiti u školu. Kad je došao kući, pozvali smo školu, koja je rekla da nema nadležnosti s tim, jer je van škole, a to je bilo u dvorištu škole“, ispričala je majka.

Upravo se čita:  Obustavljen saobraćaj na graničnim prijelazima od Izačića do Brčkog: Pao sistem u Hrvatskoj

Otac je istaknuo da ih je jutros i direktor škole primio i rekao da je preduzeo mjere, te da se pola stvari riješilo.

“To se desilo u srijedu i tek kad je izašlo u mediji reagovali su. Rekao je da će uključiti i socijalni rad i da se to riješi već jednom”, navodi Salih.

Godinu dana, kažu roditelji, oni su prijavljivali školi, no, kako tvrdi, škola obeća da će porazgovarati i riješiti problem, ali to se ne desi.

Upravo se čita:  Dedo Šemso tuguje za suprugom: Ne dam da diraju njene stvari, stajaće dok sam živ

“Mi od škole do kuće, i od kuće do škole, za djecu ne odgovaramo, kažu nam. Rekli su da idem nadležnim institucijama. Od srijede sam obišao MUP, načelnika, socijalno, ministarstvo školstva, inspektorat školstva i nikakav odgovor nismo dobili. Dobili smo samo da plaćamo taxi djetetu”, priča otac, i dodaje da je jedno vrijeme dječakova sestra morala ići po njega u školu.

Roditelji dječaka koji je napao njihovog sina, sa njima ne žele razgovarati, tvrde.

“Sa njima se ne može razgovarati. Oni ne žele sa nama kontakt. Rekli su da ne žele s nama razgovarati da idemo putem suda i advokata“, kažu roditelji.

Upravo se čita:  Poznato ko je poslao jezivu prijeteću poruku "danas ću pucati po svojoj školi"

Majka Irena je poručila svim roditeljima da pričaju sa svojom djecom.

“Nikad ne znaš kakve probleme djeca imaju. Možeš ga udariti, a da ono podlegne. To uvijek kažem. Naše dijete je bolesno. Nemam ništa protiv tih roditelja i djeteta, ali sa djetetom treba pričati“, kaže Irena.

Djetetu su ljekari konstatovali lakše tjelesne povrede, na sreću nema nikakvih lomova, ali, kažu roditelji, dijete je kući, ne ide u školu i čeka poziv psihologa.

Na kraju su poručili da samo traže da se na lijep način sve riješi. Ako socijalni radnici ne riješe problem, najavljuju da idu sa tužbom, jer ne žele da njihovo dijete bude žrtva nasilja, i kako kažu, ne daj Bože za godinu dana da izvrši samoubistvo.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Nakon teškog poraza od Želje: Hoće li Rožman ostati trener Sarajeva

Trener fudbalera Sarajeva Simon Rožman govorio je o svom statusu na klupi tima nakon poraza u gradskom derbiju od...

Još vijesti za vas