Nedjelja, 14 srpnja, 2024

Roditelji iz BiH traže 500 KM naknade u slučaju ponovne online nastave

Preporučeno

Nakon što je pokrenuta, online peticija na društvenim mrežama privukala je mnogobrojne zabrinute roditelje, koji su se uključili u raspravu šta ukoliko bi se nastava odvijala na daljinu.

Grupa roditelja pokrenula je peticiju da ukoliko se u septembru nastava bude odvijala na daljinu Vlada RS snosi troškove učenja učenika na taj način da se roditelju po djetetu isplaćuje mjesečna naknada od 500 KM.

Naime, kako kažu, u tom slučaju bi roditelj mogao i da uzme neplaćeni odmor pa bude učitelj svom djetetu ili da plati stručno lice.

Ognjenka Jovičić, majka troje osnovaca iz Bosanske Gradiške, koja je s grupom zabrinutih roditelja pokrenula ovu peticiju, ističe za Nezavisne da strahuju šta će se desiti u septembru i na koji način će se odvijati nastava.

“Vjerujem da sve nas koji imamo djecu školskog uzrasta već muči pitanje šta će se desiti ove školske godine. Da li će djeca pratiti nastavu iz školskih klupa ili preko TV ekrana? Mnogo nas je koji se bojimo te neizvjesnosti i onoga što dolazi”, ističe Jovičić.

Upravo se čita:  Dva nova "presretača" u Sarajevu, prekršaji se neće moći brisati

Prema njenim riječima, kako se ne bi ponovila situacija s kraja prošle školske godine grupa roditelja odlučila je da pokuša da nešto promijeni.

“Prvo smo krenuli s online peticijom čisto da ispitamo javno mjenje oo tome, pa ćemo onda nakon toga s konkretnom brojkom da se uputimo prema Ministarstvu prosvjete i kulture RS i nakon toga s našim zahtjevima i prema Vladi RS”, kazala je Jovičić. Kako kaže, ne misle da će nadležni da se obraduje toj ideji i da je prihvate.

“Međutim, nadamo se i vjerujemo da će, kada zaprijetimo nekome ‘po džepu’, početi da razmišljaju u pravcu kako da nešto urade da budemo mi roditelji, ali i učenici zadovoljni”, pojasnila je Jovičić i dodala da smatraju da online obrazovanje nije rješenje, posebno za osnovce.

Upravo se čita:  Upozorenje Meteoalarma za subotu: Poduzmite potrebne mjere za svoju sigurnost, mogući kvarovi na infrastrukturi

“Neki od nedostatak su i to što djeca do sedmog razreda nisu informatički opismenjena, do četvrtog razreda nisu savladali latinicu, djeca samostalno ne mogu da prate nastavu i obavljaju zadatke i mnogo je drugih problema”, zaključila je Jovičić.

Nakon što je pokrenuta, online peticija na društvenim mrežama privukala je mnogobrojne zabrinute roditelje, koji su se uključili u raspravu šta ukoliko bi se nastava odvijala na daljinu.

Jedna od njih je i Milanka Tucaković, koja je napisala da su višečlane porodice veoma teško prošle kroz online nastavu na kraju školske godine.

Upravo se čita:  Turistički radnici u Neumu zadovoljno trljaju ruke: Očekuje se stopostotna popunjenost kapaciteta

“Neki ne mogu priuštiti za svako dijete po sobu, prostor za slušanje nastave, kao i tišinu i mir dok se vršila provjera znanja”, napisala je ona. Dodala je da od septembra ima tri školarca, od prvog pa do šestog razreda, plus dvogodišnjaka.

“Da li neko ima ideju kako biti majka i učiteljica u ovoj situaciji”, pita se ona.

Zahtjevi ukoliko dođe do online nastave su sljedeći:

– da se svakom učeniku obezbijedi potrebna tehnička oprema
– da se omoguće odlasci na konsultacije
– da aplikacije budu jednostavne za korištenje
– način nastave i slanje zadaća da budu objedinjeni na jednom portalu
– da se vrati novac koji su roditelji izdvojili za udžbenike
– novčana naknada po svakom djetetu u iznosu od 500 KM

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH nakon pokušaja ubistva Trumpa: Ovaj čin je apsolutno neprihvatljiv, osuđujem ga

Predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović osudio je pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i predsjedničkog kandidata...

Još vijesti za vas