Srijeda, 21 veljače, 2024

Roditelji u Sloveniji prijavili vlastito dijete policiji zbog petardi

Autor:N1

Preporučeno

“Svojim odgovornim ponašanjem definitivno su dali primjer djetetu i spriječili moguće povrede”, naveli su iz policije.

Novogodišnje vrijeme je i vrijeme pirotehnike. U Sloveniji je uporaba pirotehničkih sredstava dopuštena fizičkim osobama od 26. decembra do uključivo 1. januara, dok je prodaja je dopuštena od 19. do 31. decembra. No svake godine pucnjava počinje sve ranije, a posebno je zabrinjavajuće što u toj “zabavi” učestvuju mladi, čak i maloljetni.

Iz PU Ljubljana su za N1 Slovenija pojasnili da u posljednjem periodu nisu primijetili značajnije promjene u padu ili porastu upotrebe i prodaje pirotehničkih sredstava. Prije nekoliko dana imali su slučaj kada su roditelji sami primijetili da njihovo dijete ima pirotehniku.

Upravo se čita:  Vulin ponovo prijeti: Ono što je Zapad dozvolio na Kosovu neće moći spriječiti u RS, ujedinjenje Srba je počelo

Kupio ga je bez njihovog znanja. Roditelji su policiji predali gotovo 400 komada pirotehničkih proizvoda.

“Svojim odgovornim ponašanjem definitivno su dali primjer djetetu i spriječili moguće povrede”, naveli su iz policije.

Ujedno su naglasili da roditelji imaju važnu ulogu u osvješćivanju maloljetnika o opasnostima pirotehnike.

“Važno je da govore o ovoj temi i upozoravaju djecu na opasnosti i posljedice upotrebe pirotehničkih proizvoda”, dodaju iz ljubljanske policije.

Upravo se čita:  Srbija dobila novo oružje od Putina, Vučić: Nije snažan kao Krasuha, ali je odličan

Prije nekoliko dana direktorica jedne od ljubljanskih škola roditeljima je poslala obavijest da učenik mlađih razreda prodaje pirotehnička sredstva. Prema riječima direktorice, učenik je priznao djelo, o događaju su obaviješteni roditelji djece, a uz pomoć obližnje policijske postaje organizirano je predavanje policije za djecu.

Direktorica je također zamolila roditelje da razgovaraju s djecom o opasnostima pirotehnike, te naglasila da u školi vlada nulta tolerancija na korištenje i posjedovanje pirotehnike.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Poslodavci u FBiH insistiraju na zakonu o zapošljavanju stranaca, ali i da se “srede” evidencije nezaposlenih

Na sastanku predstavnika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Udruženja poslodavaca FBiH koji je održan danas u Sarajevu, zaključeno...

Još vijesti za vas