Subota, 20 srpnja, 2024

RS odbija platiti obeštećenje slovenskoj kompaniji: Kamate rastu 10 hiljada eura dnevno

Preporučeno

Entitet BiH Republika Srpska mora Viaduktu isplatiti 46 miliona eura odštete zbog jednostranog raskida ugovora za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Viadukt je najavio prisilnu naplatu 46 miliona eura odštete zbog jednostranog raskida ugovora za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Slovenska kompanija Viadukt je nakon arbitražne presude najavila prisilnu naplatu 46 miliona eura odštete, jer vlasti u BiH ni mjesec dana nakon odluke nisu pokazale namjeru za isplatu duga, izvještava slovenska agencija, STA. Dug u međuvremenu zbog visokih kamata raste za gotovo 10 hiljada eura dnevno.

Entitet BiH Republika Srpska mora Viaduktu isplatiti 46 miliona eura odštete zbog jednostranog raskida ugovora za izgradnju hidroelektrana na rijeci Vrbas.

Pravni zastupnici Viadukta, odvjetnički ured Baroš, su za Capital.ba objasnili da su se od odluke u maju tri puta obratili Vijeću ministara BiH, s obzirom na to da je tužena strana bila BiH, koja je spor također izgubila. Na to su pitanje upozorili i Državno tužilaštvo BiH i Ministarstvo finansija BiH.

Upravo se čita:  Nakon odluke Suda BiH: Ramo Isak otkrio hoće li obrisati spot sa društvenih mreža

Državne vlasti sada prema navodima odvjetnika Viadukta prebacuju isplatu odštete na vladu Republike Srpske, s kojom su potpisali sporazum o poravnanju tog duga. Sporazum su vlada entiteta i države potpisale godinu dana nakon početka arbitraže, prema kojem se Republika Srpska obvezala platiti sve troškove arbitražnog postupka.

Obaveza plaćanja ne može se izbjeći

U odvjetničkom uredu Baroš naglašavaju da sporazum nikako ne utječe na tužbeni zahtjev i obvezu koju BiH mora platiti na temelju arbitražne odluke.

“Putem podneska koji smo 23. maja poslali nadležnim organima BiH, ostavili smo rok od 15 dana za djelovanje, s ponudom da u navedenom roku definiramo sva pitanja u vezi s izvršenjem presude. Rok istieče 7. juna, ali kako se čini, djelovanje nadležnih organa potpuno će izostati jer nas u vezi s ovim pitanjem još niko nije kontaktirao,” objasnili su za Capital.ba.

Upravo se čita:  Nova provokacija iz Srbije: 11. jula uputili protestnu notu MVP-u BiH, ali su dobili "hladan tuš"

Dodali su da će nakon tog roka priznavanje presude zahtijevati sudskim putem, a zatim i kroz prisilnu naplatu. Pri tome su upozorili da je dug zbog kamata samo od početka svibnja do danas narastao za oko 250.000 eura.

Vlada entiteta RS je 2004. godine s HES Vrbas, čiji je većinski vlasnik slovenski Viadukt, potpisala koncesijski ugovor vrijedan 165 miliona eura za izgradnju dviju hidroelektrana. Kako projekt nije bio realiziran ni nakon deset godina, ugovor je raskinut u septembru 2015.

Upravo se čita:  Dodik promijenio ploču: RS i FBiH moraju sarađivati da bi opstala BiH

HES Vrbas je u oktobru 2015. podnio odštetni zahtjev vladi Republike Srpske zbog raskida ugovora. Budući da je vlada zahtjev odbila, Viadukt kao većinski vlasnik HES Vrbas podnio je 2016. godine zahtjev za arbitražu u Washingtonu.

BiH je 2022. izgubila arbitražni spor pred arbitražnim sudom u Washingtonu. Vlada RS zatim je podnijela zahtjev za poništenje te odluke i dala bezuvjetnu garanciju da će dug biti plaćen ako odluka ne bude poništena. Arbitražni sud u Londonu je početkom maja odbio njihov zahtjev za poništenje.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Svašta im pada na pamet: Iz BiH u Hrvatsku švercovao 38 kilograma živih rakova, pa zaradio krivičnu prijavu

Hrvatski državljanin (67) zaradio je krivičnu prijavu jer je u Hrvatsku unio oko 38 kilograma živih zaštićenih riječnih rakova...

Još vijesti za vas