Srijeda, 29 studenoga, 2023

RS u junu mora izmiriti 330 miliona dugova, je li bankrot na pomolu?

Preporučeno

Ministrica finansija RS-a Zora Vidović izjavila je da ovaj entitet neće bankrotirati i da će sva dugovanja koja dolaze na naplatu biti izmirena.

“Više od 330 miliona maraka po osnovu obveznica na Bečkoj berzi na naplatu stiže krajem sljedećeg mjeseca i taj novac je planiran budžetom tako da isplata ne može doći u pitanje”, potvrdila je za RTRS Zora Vidović.

Ona je dodala da se sve te “netačne informacije namjerno plasiraju da bi napravile što lošiji ambijent u Republici Srpskoj, da bi uvele nemir među ljude, da bi smanjile potrošnju, a to osjeti i privredni ambijent jer investitori dolaze u dilemu da li da investiraju.”

Upravo se čita:  Lendo oštro reagovao: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Na naplatu dolazi 330 miliona KM po obeznicama plasiranim na Bečkoj berzi, a Vidović kaže da RS ima novac da vrati taj dug, jer nije iskrslo odjednom, navodeći da je 2018. godine na toj berzi prodato obaveznica u toj vrijednosti.

“Mi smo znali da one dospijevaju tačno 28. juna 2023. godine i naravno planirali smo budžetom i svim odlukama da se ta sredstva na vrijeme vrate”, rekla je Vidović i dodala da RS svaki dug uredno vraća, bez kašnjenja.

Upravo se čita:  Dodik o Helezovim tvrdnjama i dešavanjima u Banjoj Luci: Ovo i jest 99 posto Srbija

Ona je napomenula da je i predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji su interesovali da li će RS moći to isplatiti, rekla da RS neće bankrotirati već da će izvršiti svoje obaveze.

Vidovićeva je istakla da će Republika Srpska nastaviti da funkcioniše, da isplaćuje svoje obaveze, a radiće se mnogo i na investicijama jer su one ključ svega, prenosi Srna.

Upravo se čita:  Upozorenje prvog čovjeka NATO-a: "Rusija sije razdor u Bosni i Hercegovini"

Na kraju je rekla i da “Republika Srpska ima narod koji je voli i ona sigurno ne može propasti.”

Podsjetit ćemo da vlasti u RS-u posljednjih mjeseca intenzivno pokušavaju pronaći nove kreditore kako bi osigurali likvidnost institucija.

Samo ove godine RS-u na naplatu stižu dugovi u vrijednosti više od milijardu maraka, što je gotovo petina kompletnog budžeta ovog bh. entiteta.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Evropska komisija objavila kartu na kojoj se BiH “crveni”: “Ovo je oštro upozorenje”

Evropska komisija na društvenim je mrežama objavila kartu kojom želi upozoriti na klimatske promjene, a na njoj se posebno...

Možda vas zanima i ovo