Utorak, 18 lipnja, 2024

RSE: Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije

Preporučeno

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Upravo se čita:  U susret sezoni: Cijena flaširane vode u Dubrovniku oko 10 maraka

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Upravo se čita:  Oglasila se majka koja je pretukla nastavnicu: Gurnula je moje bolesno dijete, isprovocirala me

Koordinator za strateške komunikacije u Vieću za nacionalnu sigirnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kirb je tokom razgovora sa novinarima 29. septembra izrazio zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, “velikog razmještanja” srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

Dan kasnije, Josep Borrell, šef evropske diplomatije, istakao je da je Evropska unija (EU) veoma zabrinuta jačanjem vojnog prisustva Srbije uz granicu, te rekao da je to “zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti”.

Upravo se čita:  Brutalno pretukla nastavnicu biologije jer je njenom sinu zaključila dvojku: "Ne znaš ti ko sam ja"

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti.

Pročitajte više

Izdvajamo

Izdvajamo

Nove američke sankcije: Na crnoj listi sedam kompanija povezanih s porodicom Dodik

Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je nove sankcije osobama i firmama iz Bosne i Hercegovine. Kako je saopćeno iz Ministarstva...

Još vijesti za vas