Ponedjeljak, 4 prosinca, 2023

RSE: Primijećeno kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Preporučeno

Radio Slobodna Evropa (RSE) uočio je kretanje vojnog konvoja na jugu Srbije, iz pravca Vranja ka Nišu, kod mjesta Predejane, u subotu 30. septembra, a nakon što je u Vašingtonu i Briselu iskazana zabrinutost zbog raspoređivanje srpskih snaga duž granice sa Kosovom.

Varošica Predejane se nalazi 300 kilometara južno od Beograda i na oko 100 kilometara od najbližeg graničnog prijelaza Srbije i Kosova, Merdare.

Upravo se čita:  Poznati lijek se povlači sa tržišta u Hrvatskoj: Mnogo se prodaje i u Bosni i Hercegovini

Konvoj sa vozilima Vojske Srbije, kako je zabilježio reporter RSE, se oko podneva kretao iz pravca juga ka sjeveru zemlje.

Srpska vojska je rasporedila svoje trupe duž granice sa Kosovom, nakon napada na kosovsku policiju 24. septembra u Banjskoj u Zvečanu. Kosovo je okrivilo Srbiju za ovaj napad, koja negira bilo kakvu povezanost.

Upravo se čita:  Gradski autobus se prepolovio tokom vožnje

Koordinator za strateške komunikacije u Vieću za nacionalnu sigirnost Sjedinjenih Američkih Država (SAD) John Kirb je tokom razgovora sa novinarima 29. septembra izrazio zabrinutost Washingtona zbog, kako je rekao, “velikog razmještanja” srpskih trupa duž granice sa Kosovom.

Dan kasnije, Josep Borrell, šef evropske diplomatije, istakao je da je Evropska unija (EU) veoma zabrinuta jačanjem vojnog prisustva Srbije uz granicu, te rekao da je to “zabrinjavajuće i mora se odmah zaustaviti”.

Upravo se čita:  Majka otkrila šta se dešava na dan Vanjina (14) nestanka: ‘Kamere pokazuju da je skrenula s uobičajene rute’

Srbija međutim tvrdi da nije podigla nivo borbene gotovosti.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Otkrivena lokacija na kojoj je ubijena 14-godišnja djevojčica Vanja

Tijelo djevojčice Vanje G. pronađeno je u selu Brazda, blizu Skoplja. Do mjesta gdje je ubijena dolazi se makadamskim...

Možda vas zanima i ovo