Srijeda, 21 veljače, 2024

Rusija protjerala hrvatske diplomate, Hrvatska najavila odgovor

Autor:Index.hr

Preporučeno

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskom ambasadoru u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih radnika.

Protjerivanje hrvatskih diplomata iz Moskve je nelegitimno i Zagreb će razmotriti daljnje korake prema Moskvi, objavilo je danas ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske.

Rusija je ranije danas protjerala pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi kao odgovor na protjerivanje ruskih diplomata i osoblja ambasade u Zagrebu u aprilu.

Iz Zagreba smatraju da odluka Moskve nema legitimnu osnovu jer je riječ o radnicima koji su profesionalno izvršavali svoje dužnosti u okviru Bečke konvencije o diplomatskim i o konzularnim odnosima i jer trenutni broj radnika hrvatske ambasade u Rusiji odgovara broju radnika ruske ambasade u Hrvatskoj.

Upravo se čita:  Drama na nebu iznad Beograda: Avion koji leti za „Air Srbiju“ sletio s rupom i oštećenjima krila

“Stoga će Hrvatska analizirati ovu odluku ruskih vlasti i razmotriti daljnje korake i postupke”, navodi se u saopćenju, prenosi Index.

“Hrvatska sa svojim partnerima vodi principijelnu politiku u pogledu poštivanja međunarodnog prava i osude ruske agresije, kao i pružanju daljnje pomoći Ukrajini”, ističe MVP Hrvatske.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak je hrvatskom ambasadoru u Moskvi uručilo diplomatsku notu kojom je zatraženo napuštanje troje diplomata i dvoje administrativno-tehničkih radnika.

Upravo se čita:  Šok u autobusu: Žena krenula kod svoga sina u Štutgart. Napravili pauzu i samo se srušila, na mjestu mrtva

“Kao odgovor na neprijateljske korake koje je ranije poduzeo Zagreb kako bi smanjio veličinu ruske diplomatske misije, (hrvatski ambasador) Tomislav Car primio je notu kojom se pet zaposlenika hrvatske ambasade u Moskvi proglašava ‘personama non grata'”, objavilo je rusko ministarstvo.

Ono navodi da je hrvatskoj ambasadi izražen “snažni protest zbog neutemeljenih pokušaja hrvatskih vlasti da okrive Rusiju za ratne zločine u Ukrajini i pružanja vojne pomoći hrvatske strane neonacističkom kijevskom režimu”.

Upravo se čita:  Vulin ponovo prijeti: Ono što je Zapad dozvolio na Kosovu neće moći spriječiti u RS, ujedinjenje Srba je počelo

Hrvatska je 11. aprila objavila da je protjerala 18 ruskih diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja iz ambasade u Zagrebu.

Ruska Federacija dan kasnije izrazila je snažan protest hrvatskim vlastima i zaprijetila mjerama osvete.

Moglo bi vas zanimati

Izdvajamo

Izdvajamo

Nizamina tetka otkrila surovu istinu, MUP TK ponovo pokazao svoju nesposobnost i bahatost

Porodice ubijenih u Gradačcu traže pravdu i uputili su zahtjev Federalnoj upravi policije (FUP) da preuzme istragu o ovom...

Još vijesti za vas